IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комуникацията е основното предизвикателство за служителите на ЕЦБ през юли

Все повече централни банкери от еврозоната предпочитат да се въздържат от ясни сигнали за перспективите пред паричната политика

18:45 | 18.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Клаас Кнот. Снимка: Bloomberg L.P.
Клаас Кнот. Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) се стремят да намерят правилния тон в описанието на намеренията си след планираното за следващата седмица увеличение на лихвените проценти, пише Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Членовете на Управителния съвет на регулатора смятат комуникацията за това какво ще се случи след корекцията на 27 юли за най-голямото предизвикателство, уточняват източниците.

Тъй като централните банкери в региона настояват, че резултатът от следващата среща – тази през септември - остава неясен, задачата ще бъде да се избегнат ясни сигнали, които да показват или ново увеличение, или пауза.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар по въпроса.

Опасенията подчертават колко деликатно трябва да действа ЕЦБ, докато завършва най-продължителния и агресивен цикъл на затягане на паричната политика в своята история.

Въпреки че инвеститорите залагат на още две увеличения на лихвите с по четвърт процентен пункт, за да се охлади достатъчно инфлацията – което ще доведе лихвения процент по депозитите до пик от 4% - скорошни забележки на служители на ЕЦБ сигнализираха за известно забавяне в темпа на битка с инфлацията. Последният коментар беше направен във вторник, когато изявеният ястреб Клаас Кнот заяви пред Bloomberg, че нова корекция на лихвите след юли „остава като много вероятна, но в никакъв случай не е сигурна“.

Междувременно Федералният резерв, чийто лихвен цикъл също е към своя край, може да предложи алтернатива. През юни регулаторът обяви, че „при определяне на степента на допълнително укрепване на политиката, което може да е подходящо за връщане на инфлацията до 2% с течение на времето“, ще се вземат предвид предишни затягания, забавените ефекти и икономическото и финансово развитие.

Последните сигнали на ЕЦБ ясно подчертаха, че служителите все още не са приключили затягането, изтъквайки, че разходите по заемите ще бъдат до достатъчно рестриктивни нива и ще останат там „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне до равнище от 2%.

Консенсусът в рамките на Управителния съвет за какъвто и да е твърд сигнал изглежда малко вероятен през следващата седмица, тъй като някои предупреждават за твърдостта на ценовия натиск, докато други се тревожат за икономиката след очакваната рецесия през зимата.

С очакваните нови данни за инфлацията, брутния вътрешен продукт за второто тримесечие е актуализираната прогноза до 2025 г. преди септември, служителите на ЕЦБ показват ясно, че предпочитат да се въздържат от спекулации.

„Трябва увеличение следващия път и то отново с 25 базисни пункта на срещата през юли“, посочва управителят на Бундесбанк Йоаким Нагел пред Bloomberg в понеделник. „За срещата през септември ще видим какво ще ни кажат данните“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още