IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС ще избира новия председател на Сметната палата между Димитър Главчев и Нина Стоименова

Да има консултативен съвет за контрол върху публичните средства и да се отстоява независимостта на одитната институция, застъпиха като виждане двамата кандидати

17:15 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Сметна палата
Снимка: Сметна палата

Комисията по бюджет и финанси ще изготви доклад, с който ще предложи на народните представители, да изберат за председател на Сметната палата  Димитър Главчев, предложен от ГЕРБ, или Нина Стоименова – кандидатура на „Възраждане“.

При представянето на Нина Стоименова беше посочено, че тя притежава над 25-годишен опит в сферата на одита, административното и финансово право, финансите и финансовия контрол. Завършила е висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър" в Университета за национално и световно стопанство - София, с придобита специалност "Маркетинг и мениджмънт", има и професионална квалификация по счетоводство, финанси и контрол към института за следдипломна квалификация към същия университет. Заемала е експертни позиции в Селскостопанската академия, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, дирекция "Национален фонд" към Министерство на финансите. През 2021 г. става заместник главен директор на Главна дирекция "Стратегическо планиране и програми за регионално развитие", след което и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Димитър Главчев беше депутат в няколко парламента, заместник-председател на 43-ото Народното събрание и председател на 44-ото Народно събрание. Висше образование получава през 1987 г. в Университета за национално и световно стопанство - София, със специалност "икономист-счетоводител". Магистър е по международни икономически отношения от същия университет и регистриран одитор.

В своето представяне Главчев акцентира върху необходимостта от възстановяване под някаква форма на обществен консултативен съвет, който да разглежда качеството на работа на одиторите, без да се намесва в работата на Сметната палата. Той подчерта, че външното наблюдение ще е от полза на одитната институция.

Идеята му е да се привлекат и бивши председатели на Сметната палата, които да участват в работата на обществения съвет при спазване рамката на Закона за Сметната палата.

„Контролът върху публичните средства с участие на граждански организации ще доведе до повишаване на доверието, а репутацията е много важна“, коментира Главчев и се надява законодателят да одобри промяната, която ще упражни контрол върху властта.

Нина Стоименова подчерта, че новият председател на одитната институция трябва да разполага с методология на база експертния си опит. Стоименова ще предложи да се прегледа дългосрочната стратегия на Сметната палата, защото може да има забавяне на одитните ангажименти.

Тя отбеляза, че ако бъде избрана, ще работи за стабилизиране на обстановката за доверие към екипа, като се спазва принципът на независимост и върховенство на одитната институция, която трябва да се оценява как се разходват публичните ресурси на публичните финанси. „За контролните функции трябва да има ясен анализ кой какво трябва да върши и да има диалог с гражданите, за да се очертаят техните нужди и да закрепи доверието на обществото“, посочи Нина Стоименова.

По думите ѝ предстоящият одит на използването на европейските средства от всички оперативни програми ще е тест за способността на Сметната палата да отговори на очакванията на обществото. При представянето на виждането си за развитие на одитната институция тя ще настоява за увеличение на възнагражденията на одиторите. Като проблем Стоименова посочи липсата на млади кадри, затова ще настоява за специализация във висшите училища, която да подготвя бъдещите одитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още