IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев сезира КС за нарушение при избора на председател на Сметната палата

Днес сваленият председател на институцията Цветан Цветков не беше допуснат да влезе в сградата ѝ

18:58 | 11.07.23 г. 3
Президентът Румен Радев. Снимка: Люба Филипова, БГНЕС
Президентът Румен Радев. Снимка: Люба Филипова, БГНЕС

Президентът сезира Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли, с което се определя изпълняващ правомощията на председател на Сметната палата. Президентът счита, че с това решение не само не се преодоляват последствията от решението на Конституционния съд от 22 юни 2023 г., а напротив, то представлява неизпълнение на същото решение, съобщи пресцентърът на Президентството.

Президентът намира в действията на народните представители нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата.

Според държавния глава като поставя под заплаха независимия статут на Сметната палата, парламентарното мнозинство уронва принципа за правовата държава и също така подкопава и демократичния характер на управлението, защото препятства налагането на отговорност и отчетност над актовете на правителството.

По-рано днес сваленият председател на Сметната палата Цветан Цветков не беше допуснат да влезе в сградата на институцията. "Няма да се откажа. Ще изпълня единодушното решение на Конституционния съд, с което съм възстановен като председател на Сметната палата. Явно се прави всичко възможно да не бъда допуснат да изпълнявам своите задължения", коментира Цветков пред БНР.

Временно изпълняващата длъжността председател на Сметната палата Горница Грънчарова декларира, че Цветков няма да бъде допуснат до сградата. Решението за удължаване на мандата ѝ излезе в същия ден, в който бе оповестено официално решението на съда. 

С решението на Народното събрание Грънчарова да продължи да изпълнява длъжността председател на Сметната палата на практика се саботира изпълнението на решение на Конституционния съд, смята Цветков. По думите му тя става "съучастник в политическо покушение срещу Сметната палата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 9 месеца
Господин резиденте, от кога закона има значение за вас?! Гумен Радев и чeп за зеле не ставаш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
EY (Ernst & Young) е световен лидер в сферата на одита, данъчните и финансови консултации и сделки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
danchomentata
преди 9 месеца
https://***.ey.com/en_bg/sustainability/carbon-negative-achievement
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още