IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гунтрам Волф: Ефектите върху инфлацията при минаване към еврото са "много малки“

Въвеждането му ще има положителен ефект върху търговията, каза директорът на Германския съвет за външни отношения

15:48 | 09.08.23 г.

С приемането на еврото България ще бъде по-близо до европейския център, ще бъде част от механизма за вземане на решения, ще е близо до взимането на политически решения в еврогрупата. Това каза д-р Гунтрам Волф, директор на Германския съвет за външни отношения и член на Съвета за икономически анализи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Няма системен инфлационен ефект, коментира той.

Съветът за икономически анализи* публикува преди дни анализ за икономическите ефекти за присъединяването на България към еврозоната, а гостът е един от авторите на този анализ. Присъединяването на България към еврозоната не би представлявало сериозна промяна за българската икономика - валутният борд в страната се възприема като надежден и разликите в лихвените проценти спрямо тези в еврозоната са сравнително малки, отчете анализът.

По думите на Волф това геополитическо решение е важно, особено в тези времена, защото България е отдадена на западните ценности - подкрепя и Украйна и се нуждае от подкрепата на Запада.

Най-големият страх на хората в България, че приемането на еврото ще генерира инфлация, гостът коментира, позовавайки се на академичните проучвания, които показват, че ефектите върху инфлацията при приемането на еврото са "много малки, ако въобще са налични". 

"Това, което наблюдаваме, е, че общият ефект върху инфлацията е минимален. Но са възможни слаби, отделни ефекти върху услуги, като цената на кафето в ресторантите, което може да поскъпне за кратък период от време и това води до усещане за значима инфлация", даде пример Волф.

"При предходни въвеждания на еврото се наблюдаваха подобни поскъпвания и те се усещат като голям инфлационен скок, защото например при кафето, вие си купувате кафе всеки ден“, обясни събеседникът. Той добави, че всъщност кафето не е толкова важно в инфлационната кошница, защото не е наем, не е грижата за автомобила, за компютъра. Те не се променят, а са много важни за реалният процент на инфлацията. Затова и въвеждането на еврото има репутацията, че създава инфлация, но всъщност ефектът върху инфлацията не съществува, посочи гостът.

Въвеждането на еврото ще има положителен ефект върху търговията заради отпадането на таксите за валутен обмен, подчерта той. "Рискът, свързан с обменните курсове, не съществува в България, защото има Валутен борд, който работи повече от 25 години и е много стабилен. За това ефектът върху валутния курс не е толкова важен, но трансакционната цена има своята роля“, обясни гостът.

*Съветът за икономически анализи беше създаден в началото на 2023 година с постановление на Министерски съвет. В него участват икономисти от академичната общност на престижни университети и международни институции. Целта е да се акцентира върху важни теми, свързани със социално-икономическото развитие на страната, да изготвя независими анализи за състоянието на българската икономика, за предизвикателствата пред нея и за възможните политики за решаването им. 

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 09.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още