IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Инвестициите в зелени технологии ще съживят германската икономика

Икономиката на страната изпадна в рецесия през второто тримесечие след рецесията през зимата

18:54 | 13.08.23 г. 1
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че предстоящите инвестиции в зелени технологии в Германия ще помогнат за съживяването на растежа на най-голямата икономика в Европа, предава Bloomberg.

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници, производство на водород и свързани мрежи ще „има въздействие върху цялата икономика“, заяви Шолц в интервю за държавната телевизия ZDF.

„Движим се с невероятна скорост и поправихме редица закони, за да задействаме най-сетне достатъчно строителство за нашите нужди“, каза  той.

Германската икономика изпадна в стагнация през второто тримесечие след рецесията през зимата под натиска на високите разходи за енергия, липсата на квалифицирана работна ръка и растящите лихви в еврозоната. Индустриалното производство, водещ индикатор за възстановяването, е продължило да спада през юни, главно заради автомобилната и строителната индустрия.

Проблемите предизвикаха призиви към правителството да разшири таван върху цените на енергията и на газа за компании и домакинства. Докато Германия работи по отстраняването на непосредствените препятствия, правителството планира субсидии за милиарди евро, за да привлече производители на чипове.

Този месец Taiwan Semiconductor Manufacturing прие да изгради завод за 10 млрд. евро в Източна Германия в партньорство с Infineon Technologies, NXP Semiconductors и Robert Bosch.

Ангажиментът е нов удар за Шолц, чиято партия е изпреварена в обществените допитания от крайнодясната „Алтернатива за Германия“, след като правителството прие да предостави помощ от 10 млрд. евро за нов завод на Intel в Магдебург. За TSMC трипартийната управляваща коалиция ще предостави 5 млрд. евро под формата на субсидии.

„Тези компании не инвестират заради субсидиите. Те избраха Германия като икономическа локация“, изтъкна Шолц.

Коалиционното правителство на канцлера между неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и либералната „Свободни демократи“ за момента не успява да постигне мнозинство в обществените допитвания. В анкета на ZDF 21% от анкетираните са заявили, че според тях Шолц може да изпълни дневния си ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 13.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 2
andy
преди 8 месеца
Що рече дедо импoтeнтe?! ФАЩисаните ти peзнaxa тoпkитe, а ти сега ходи се обяснявай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още