IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намали водещата си лихва след поредни разочароващи данни за икономиката

Промишленото производство и продажбите на дребно са се повишили по-слабо от очакванията през юли

09:30 | 15.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Широк набор от данни, публикувани във вторник, показаха, че китайската икономика се е забавила още миналия месец, засилвайки натиска върху вече буксуващия растеж. Това накара властите да намалят водещата лихва, за да подкрепят активността, предава Ройтерс.

По-малко от един час преди оповестяването на данните за юли Китайската централна банка неочаквано понижи водещата си лихва за втори път от три месеца насам на фона на бързата загуба на инерция във възстановяването на икономиката след COVID, която разтърсва световните финансови пазари.

Промишленото производство е нараснало с 3,7% на годишна база, забавяйки темпа на покачване спрямо 4,4% през юли, показаха данни на Националното статистическо бюро. Ръстът е под очакваните 4,4% от анализатори, участвали в допитване на Ройтерс.

Продажбите на дребно, които са показател за потреблението, са се увеличили с 2,5%, забавяне спрямо 3,1 на сто през юни и под очакванията на анализатори за ръст от 4,5% въпреки летния сезон на пътуванията. Това е най-бавният растеж от декември 2022 г.

Възстановяването на Китай губи още пара. Графика: Bloomberg LP Възстановяването на Китай губи още пара. Графика: Bloomberg LP

„Всички основни показатели за активността останаха под консенсусните очаквания за юли, като повечето останаха непроменени или отчетоха слаб ръст на месечна база“, коментира Джулиан Евънс-Притчард, икономист в Capital Economics.

Той предупреждава, че финансовите затруднения пред строителни компании като Country Garden вероятно ще натежават върху жилищния пазар в краткосрочен план, а икономиката може да изпадне в рецесия без скорошно увеличаване на подкрепата.

Азиатските борси се оцветиха в червено, а доларът запази силната си позиция след публикуването на слабите данни за китайската икономика и новите мерки за смекчаване на паричната политика.

След понижаването на лихвите големите китайски държавни банки започнаха да продават долари и да купуват юани в стремеж да овладеят бързото обезценяване на валутата, съобщават трима източници с пряка информация по въпроса. Доходността по държавните облигации спадна до тригодишно дъно, но бенчмарковите борсови индекси отбелязаха само лек спад, вероятно заради очакванията за повече стимули.

Миналия месец държавните ръководители предприеха редица мерки за стимулиране на икономиката – от подкрепа за автомобилния сектор до потреблението на домакински уреди, смекчаване на някои ограничения за имотния пазар и обещание за подкрепа на частния сектор, след като възстановяването от COVID изгуби инерция след второто тримесечие.

Но продължаващите проблеми в имотния сектор, нарастващият дългов натиск върху местните власти, високата младежка безработица и охлаждането на чуждестранното търсене остават сериозни пречки пред същественото съживяване на икономиката.

Публикуваните във вторник данни показват, че по-широката икономика е останала вяла миналия месец. Те се прибавят към други мрачни данни от миналата седмица, включително разочароващи цифри за търговията и цените на потребителските стоки, както и рекордно ниския ръст на кредитирането. Те показват необходимостта държавните ръководители да продължат да предоставят още мерки за подкрепа.

Други данни от вторник показаха, че инвестициите в активи с фиксирана доходност са се увеличили с 3,4% през първите седем месеца на 2023 г. спрямо същия период година по-рано спрямо очакванията за ръст с 3,8%. Те са се повишили с 3,8 на сто през периода януари-юни.

Инвестициите в имотния сектор са намалели с 8,5% на годишна база през януари-юли, след като се свиха със 7,9 на сто през януари-юни, удължавайки спада си за 17-и пореден месец.

Инвестициите в имоти в Китай продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP Инвестициите в имоти в Китай продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP

Търсенето в имотния сектор, който преди време беше стълб на икономическия растеж, е останало слабо през последните седмици. Политбюро, водещият орган за вземане на решения в управляващата Комунистическа партия, съобщи миналия месец, че е нужно приспособяване към значителните промени в предлагането и търсенето на пазара и навременно оптимизиране на имотните политики.

Безработицата въз основа на национално допитване е нараснала леко до 5,3% спрямо 5,2% през юни.

След като младежката безработица се повиши до рекордните 21,3% през юни, говорител на Националното статистическо бюро заяви на пресконференция във вторник, че то ще спре да публикува базираната на допитване безработица сред възрастовата група от 16 до 24 години от август и допълни, че Китай ще подобри статистическите си данни за заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 15.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още