IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo: Недостигът на квалифицирани работници в Германия се задълбочава

Над 43% от приблизително 9000 анкетирани фирми съобщават, че страдат от липса на квалифицирани кадри през юли спрямо малко над 42% през април

12:20 | 16.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Недостигът на квалифицирана работна ръка, който ограничава германското производство, се задълбочава, предупреждава базираният в Мюнхен институт Ifo, цитиран от Bloomberg.

Все повече компании в най-голямата икономика в Европа се сблъскват с недостиг на квалифициран персонал, сочи ново проучване на Ifo, публикувано в сряда.

Над 43% от приблизително 9000 анкетирани фирми съобщават, че страдат от липса на квалифицирани кадри през юли спрямо малко над 42% през април. През юли 2022 г. беше достигнат и исторически пик, когато близо 50% от фирмите посочват, че не им достигат квалифицирани служители.

„Въпреки бавната икономика, много компании все още отчаяно търсят подходящи служители“, коментира Щефан Зауер от Ifo.

Германия претърпя рецесия през зимата, след като цените на енергията и инфлацията скочиха след нахлуването на Русия в Украйна. Оттогава икономиката ѝ е в застой, където основна роля има спадът в производството, въпреки че слабостта в сектора на услугите също оказва влияние.

Германия изпитва най-голям недостиг на квалифицирани работници в рамките на Европейския съюз (ЕС). Източник: Bloomberg/ЕК Германия изпитва най-голям недостиг на квалифицирани работници в рамките на Европейския съюз (ЕС). Източник: Bloomberg/ЕК

Ifo изтъква, че секторът на услугите е засегнат особено силно от липсата на квалифицирани кадри, като три четвърти от юридическите и счетоводни компании не намират кандидатите, от които се нуждаят. Отчетен е и рекорден недостиг на кадри в сектора на транспорта, архитектурата и инженерството.

На други места около 41% от производителите на машини и оборудване съобщават за дефицит на квалифицирани служители, докато ситуацията при изпитващите недостиг на кадри респонденти в производствената промишленост леко се подобрява до малко под 35%.

Във вторник проучване на института ZEW показа, че доверието на инвеститорите в германската икономика се е повишило съвсем леко, подчертавайки колко трудно е за страната да възстанови инерцията си след рецесията. Показателят на ZEW, който следи очакванията на инвеститорите, се е повишил до минус 12,3 пункта през август от минус 14,7 пункта през юли, което е по-голямо подобрение от това, което икономисти, участвали в анкета на Bloomberg, прогнозираха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още