IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джентилони: Европа е обхваната от „двойна криза“

Според еврокомисаря обаче регионът ще успее да избегне рецесия

14:38 | 02.09.23 г.
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images
Снимка: Thierry Monasse/Getty Images

Европа е изправена пред въздействието от „двойна криза“, но регионът може да избегне рецесия, заяви еврокомисарят по икономическите дела Паоло Джентилони пред CNBC.

„Мисля, че сме изправени пред въздействието от двойна криза“, каза Джентилони във връзка с геополитическото въздействие от инвазията на Русия в Украйна и последвалия икономически удар за европейския континент.

„От геополитическа гледна точка кризата засегна, разбира се, и САЩ и света, но от икономическа гледна точка тя засегна сериозно Европа и най-вече Германия“, каза той.

Руската инвазия в Украйна, започнала през февруари миналата година, предизвика сериозни опасения в Европа, че регионът ще навлезе в значително икономическо забавяне.

Оттогава насам обаче регионът успява да си подсигури алтернативни енергийни доставки, които дотогава идваха основно от Русия, а някои правителства успяха да донесат облекчение за потребителите, изправени пред високи разходи за енергия.

Еврозоната, в крайна сметка, се разрасна с темп от 3,5% през 2022 г. по данни на Международния валутен фонд. Институцията очаква темп на растеж от 0,8% за икономиката на еврозоната тази година и от 1,4% през 2024 г.

„Имахме отлична 2022 г., по-висок ръст от САЩ и Китай“, каза Джентилони за CNBC.

„Забавянето започна през последното тримесечие на 2022 г. и е налице, но моля ви не наричайте това рецесия, защото мисля, че можем да избегнем рецесия, избягваме рецесия“, каза той.

Европейската комисия ще публикува новите си икономически прогнози за целия регион на 11 септември. Те ще дадат индикация за картината на растеж в региона.

Последните икономически данни обаче повдигнаха опасения за забавяне. Бизнес активността в Европа например се е свила през август до най-ниското си ниво от ноември 2020 г.

Инфлацията се забавя през последните месеци, но последният пакет данни показва, че индексът на потребителските цени остава без промяна през август спрямо предишния месец на ниво от 5,3%. Макар че е под нивото от миналата година, инфлацията все още е над целта на Европейската централна банка от 2%.

„Защо след силно възстановяване след пандемията нашата икономика се забавя? Мисля, че е заради предизвикателството да си спечелим енергийна независимост, което излезе много скъпо за нашите семейства и подхрани инфлацията“, каза Джентилони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още