IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричната активност в еврозоната се възстановява през август

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките във фабричния сектор на HCOB се е повишил до 43,5 пункта през август

14:36 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Спадът във фабричния сектор на еврозоната е намалял миналия месец, което предполага, че най-лошия период за затруднените фабрики в региона вероятно е отминал. Tърсенето обаче е стигнало най-ниското си ниво от близо година насам, показаха данни от проучване, публикувани в петък, цитирани от Ройтерс.

Германия, най-голямата икономика в Европа, се откроява с отрицателния си резултат сред останалите големи играчи в региона, което вероятно подсилва идеята за това, че е „болният човек“ в еврозоната, въпреки че е една от най-диверсифицираните икономики.

Окончателният индекс на мениджърите по поръчките във фабричния сектор (PMI) на HCOB за еврозоната, съставен от S&P Global, се е повишил до тримесечен връх от 43,5 пункта през август от 42,7 пункта през юли, въпреки че е останал по-нисък от първоначалните резултати от 43,7 пункта. Границата от 50 пункта разделя растежа от спада.

Индексът, измерващ продукцията и част от общия PMI (който трябва да бъде публикуван във вторник), считан за добър показател за състоянието на икономиката, се е повишил до 43,4 пункта от 42,7 пункта.

„Тези резултати не са толкова ужасни, колкото изглеждат на пръв поглед“, коментира Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank.

„Всичките дванадесет подиндекса са се повишили или са останали почти на същото ниво, което показва, че низходящата тенденция от последните няколко месеца започва да губи инерцията си във всички области.“

Индексът на новите поръчки обаче се е понижил до 39,0 пункта от 39,1 пункта, на второ място сред най-ниските нива от пандемията от Covid насам.

Производствените разходи се са намалели за шести пореден месец и фабриките отново са прехвърлили част от това към потребителите, което вероятно е добре дошло за централните банкери на Европейската централна банка, които до момента не успяват да върнат инфлацията към целевия диапазон.

Очаква се те да оставят увеличението на лихвите на пауза през септември, твърдят по-голямата част от икономистите, участвали в проучване на Ройтерс, като прогнозират още едно повишение тази година, докато депозитната лихва достигне ниво от 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още