IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия опитва да отдели темата за виното от останалите търговски спорове с Китай

Преди пандемията Австралия беше основен вносител на вина на китайския пазар

10:30 | 24.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Австралия ще настоява темата за митата върху вноса на вина да бъде обект на отделни преговори с Китай, а не част от пакет, съобщава Ройтерс. От 2021 година Пекин ограничава покупките на австралийски вина, заедно с много други австралийски стоки.

През август обаче бяха премахнати митата върху вноса на австралийски ечемик и това носи надежда, че макар и бавно, Австралия ще се пребори за премахване на режима и за други селскостопански стоки. През изминалата седмица Пекин предложи вината да влязат в един пакет заедно с митата, които налага Австралия върху вноса на вятърни турбини, продукти от неръждаема стомана и части за жп индустрията.

Министърът на земеделието на Австралия Мъри Уат обаче коментира, че въпросите са различни и иска темата за виното да бъде обсъждана по подобие на спора по отношение на ечемика. "Ще продължим делото си в Световната търговска организация (СТО) по отношение на виното и ще продължим да се защитаваме по отношение на делото, отнасящо се за стоманата", допълни още той в интервю за австралийската Broadcasting Corp.

Преди пандемията от коронавируса Австралия беше най-големият вносител на вина на китайския пазар. Износът в периода януари 2019 година - януари 2020 година се изчисляваше на 1,2 млрд. австралийски долара (770 млн. щатски долара). В първото полугодие на 2023 година австрилийските производители на вина са изнесли стоки за едва 8,1 млн. австралийски долара в Китай.

Ройтерс припомня, че отношенията между двете страни започнаха да се влошават, когато през 2020 година Австралия поиска разследване на произхода на Covid-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 24.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още