IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия и Китай подновяват диалога помежду си след 3-годишна пауза

Това е още една стъпка към стабилизиране на отношенията между двете страни

11:20 | 02.09.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австралия и Китай ще подновят държавните преговори на високо ниво следващата седмица след тригодишна пауза, като това е още една стъпка към стабилизиране на отношенията между двете страни, съобщава Bloomberg.

Диалог на високо равнище между Австралия и Китай ще се проведе в Пекин в четвъртък и ще служи като платформа за висши представители от индустрията, правителството, академичните среди и други области за обсъждане на въпроси, вариращи от търговия и инвестиции до регионална и международна сигурност, каза австралийският външен министър Пени Уонг в изявление в събота.

Бившият външен министър на Китай Ли Джаосин ще съпредседателства и ще ръководи китайската делегация, а бившият министър на търговията Крейг Емерсън ще съпредседателства като ръководител на австралийската делегация. Отразявайки двупартийния характер на диалога, бившият дясноцентристки външен министър Джули Бишъп също ще участва.

„Това е първият път, в който се провежда Диалогът от началото на 2020 г. и представлява още една стъпка към засилване на двустранния ангажимент и стабилизиране на отношенията ни с Китай“, каза Уонг. „Възобновяването на диалога беше един от резултатите от срещата ми с китайския държавен съветник и министър на външните работи Уан И в Пекин през декември.“

Това е поредният сигнал, че връзките между Австралия и нейния най-добър търговски партньор се възстановяват след избирането на лявоцентристко лейбъристко правителство в Канбера преди малко повече от година. Пекин премахна някои ограничения за австралийски стоки, а премиерът Антъни Албанезе беше поканен на посещение.

„Откакто беше създаден, Диалогът е възможност за задълбочаване на взаимното разбирателство с китайските участници и за намиране на общ език“, каза Емерсън. „Горд съм да водя австралийската делегация и да допринеса за усилията на правителството на Албанезе да стабилизира отношенията с Китай“.

Връзките между Австралия и Китай започнаха да се влошават през 2017 г. на фона на нарастващите опасения в Канбера относно чуждестранна намеса във вътрешната политика, решението на Австралия да забрани на китайски компании да участват в разгръщането на 5G телефонна мрежа и други проблеми.

Напрежението достигна връх през април 2020 г., когато тогавашният министър-председател Скот Морисън призова за международно разследване на произхода на Covid-19 в Ухан – ход, който Китай видя като предизвикателство върху националния си суверенитет.

Националната фондация за австралийско-китайски отношения и Китайският народен институт за външни работи ще бъдат съвместни домакини на диалога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 02.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още