IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затягането на паричната политика в Сингапур може да почака – инфлацията се забавя през август

Годишният темп на базисната инфлация е 3,4% през август, а на общата – 4 на сто

11:28 | 25.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Сингапур се е забавила допълнително на годишна база през август, отразявайки подобренията във веригите за доставки и по-ниските разходи за внос, които дават възможност на централната банка да удължи паузата в затягането на паричната си политика, съобщава Bloomberg.

Базисният показател, който изключва разходите за жилище и личен транспорт, и който Органът за парична политика на Сингапур (MAS) следи при определянето на курса на политиката си, е бил на ниво от 3,4% през август, сочат официални данни в понеделник. С това той остава под медианната прогноза от 3,5% на анализатори, участвали в проучване на Bloomberg.

Инфлацията в Сингапур се е забавила отново през август. Графика: Bloomberg Инфлацията в Сингапур се е забавила отново през август. Графика: Bloomberg

Общата инфлация е спаднала до 4% през август и е в съответствие с очакванията на икономистите, участвали в проучване на Bloomberg. За сравнение, през юли темпът ѝ бе 4,1%.

Данните от понеделник показаха, че разходите за транспорт са нараснали с 4,8% през август спрямо същия период, миналата година.

Цените в здравеопазването и на хранителните продукти също са се увеличили със съответно 4,3% и 4,8 на сто на годишна база.

Жилищата и комунални услуги са поскъпнали с 3,8% през август.

Данните са последните инфлационни такива преди следващата среща на Органа за парична политика (MAS) през октомври, които потвърждават дефлационна тенденция в града държава. Това дава основание на централните банкери в островната държава да направят пауза за втори пореден път, въпреки че в световен мащаб прогнозите за лихвите се различават за отделните икономики в зависимост от собственото им развитие.

В САЩ Федералният резерв е напът да увеличи лихвите си през ноември след изненадващо ускорение на инфлацията през август, докато неочаквано слабата инфлация в Обединеното кралство позволи на Английската централна банка да направи пауза.

Ръстът на индекса на потребителските цени в Сингапур все още е висок, а цените на храните и енергията отново се повишават. Това предполага, че домакинствата в града държава все още могат да се възползват от силната си валута, за да се справят с високите цени на вноса, смята Тамара Маст Хендерсън, икономист за АСЕАН.

Органът за парична политика, който управлява валутния курс, а не лихвите, за да коригира паричните мерки, очаква инфлацията да се забави още повече през следващите няколко месеца, тъй като инфлацията на вноса остава ниска в сравнение с нивата си отпреди година, а напрежението около затегнатият вътрешен пазар на труда вече започва да отслабва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още