IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агенцията за МСП ще администрира система за ранно предупреждение при риск от фалит

България прие пътна карта за въвеждането на такава система преди повече от 4 години

08:15 | 07.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) ще администрира система за ранно предупреждение при риск от фалит на фирми, предлага Министерството на икономиката.

Това става ясно от проект на наредба за инструментите за ранно предупреждение от несъстоятелност, публикувана за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Консултацията се предвижда да продължи до 20 октомври.

Европейският съюз (ЕС) въведе система за ранно преструктуриране на фирми пред фалит през 2016-2017 г. Пътната карта за въвеждането на такава система и в България беше одобрена от управляващите през 2019 г. Тези инструменти са част от ангажимента на страната във връзка с присъединяването ѝ към еврозоната.

България няма предупредителна система, която да оказва конкретна подкрепа на длъжниците, като им посочва опасността от изпадане в затруднение, поясняват от икономическото министерство в доклада си. Системи за ранно предупреждение се разработват единствено от банките за целите на управлението на кредитния риск, казват от ведомството.

Система за самооценка

Наредбата предвижда ИАНМСП да изгражда и поддържа безплатна онлайн система за самооценка на предприятията при вероятност от несъстоятелност. Тя ще изчислява показатели за финансовото състояние на предприятието, както и друга подходяща информация за задължения, вземания и начин на управление на бизнеса. Оценката и общите препоръки за действие ще се представят под формата на кратък доклад, посочва се в наредбата.

Достъпът до тази система се предвижда да е доброволен, безплатен и съобразен с изискванията за поверителност и защита на обработваната информация. Данните, необходими за изчисляване на финансовите показатели на предприятието, не подлежат на запис и контрол от страна на оператора на системата.

Агенцията също така ще предоставя общи насоки и съвети на предприятията относно възможностите за установяване на вероятността от несъстоятелност и за предприемане на съответни превантивни мерки.

Специализирани консултантски услуги за предприятия

ИАНМСП ще предоставя и специализирани консултантски услуги в областта на бизнес управлението, счетоводството, финансите и правото и ще организира и провежда програми за обучение и подпомагане на предприемачи, насочени към ефективно използване на инструментите за ранно предупреждение и възможностите за превантивно преструктуриране на предприятието, предвиждат текстовете.

Консултантите трябва да са външни експерти - инвестиционни консултанти, счетоводители, адвокати, синдици или други специалисти с придобита образователно-квалификационна степен бакалавър, магистър или доктор в областта на бизнес управлението, счетоводството, финансите и правото и с поне 8 години стаж по специалността, записано е в проекта на наредбата. Консултантите ще са вписани в специален списък, утвърден със заповед на изпълнителния директор на ИАНМСП.

Консултантите могат да бъдат подпомагани от доброволци, които безвъзмездно предоставят подкрепа на предприятия в процеса на установяване на вероятност от несъстоятелност и превантивно преструктуриране. Доброволците ще се контролират от посочените по-горе консултанти, като също ще бъдат вписани в списък на Агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още