IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Инфлационна спирала трябва със сигурност да бъде избегната

Гуверньорът на ЕЦБ е убедена, че институцията ще успее да върне инфлацията към 2%

11:16 | 08.10.23 г.
Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще помогне да се укроти инфлацията, заяви гуверньорът на институцията Кристин Лагард.

„Искаме да свалим инфлацията до 2% и ще успеем“, казва Лагард в интервю за La Tribune Dimanche, добавяйки, че инфлационната спирала „трябва да бъде избегната при всички положения“.

Миналия месец ЕЦБ повиши разходите за заеми за десети пореден път, като по този начин лихвата по депозитите достигна рекордните 4%, припомня Bloomberg. Повечето централни банкери сигнализират, че поддържането на това ниво за известно време трябва да бъде достатъчно, за да се свали инфлация обратно до целта, макар че по-ястребово настроени представители смятат, че е нужно още затягане.

„Основните лихвени проценти на ЕЦБ достигнаха нива, които, ако се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат по решителен начин за свалянето на инфлацията към целта ни възможно най-скоро“, казва тя, повтаряйки последната политическа позиция на институцията ѝ.

Агресивното затягане на политиката от централната банка натежава на икономиката, която почти не се е разраснала тази година, макар че Лагард подчертава, че нейна цел не е да предизвика рецесия.

Тя казват, че „не е песимистично настроена“ за краткосрочните перспективи за растеж, макар да признава, че Германия е фактор, който натежава върху европейските перспективи.

Инфлацията е упорита, но се забавя, а в същото време ръстът на икономиката отслабва, казва тя.

„Ето защо Международния валутен фонд преразгледа прогнозите си в низходяща посока за целия свят, освен за САЩ“, добавя Лагард.

МВФ ще публикува последните си икономически прогнози във вторник преди годишната си среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 08.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още