IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в България е била в застой през август

Значителен ръст от близо 10% е регистриран при поръчките по пощата, телефона или интернет

13:37 | 10.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Оборотът в търговията на дребно в България, която изключва тази с автомобили и мотоциклети, е останал без изменение през август както на месечна, така и на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

За сравнение, предходният месец юли донесе трети пореден растеж на годишна основа, докато на месечна база продажбите се свиха за втори пореден месец.

Индекси на оборота в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети. Графика: НСИ Индекси на оборота в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети. Графика: НСИ

В сравнение с предходния месец е регистрирано намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без автомобилни горива и смазочни материали - с 0,5%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,2%, докато в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия се наблюдава увеличение с 1,8%.

С 1,3% се свива оборотът в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита и с 0,7 на сто в продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия. По-значително нарастване е регистрирано в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3%.

На годишна база през август се наблюдава нарастване на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 5,6%). Понижение е регистрирано при нехранителните стоки, без автомобилни горива и смазочни материали (с 2,8%), и при търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,8%).

По-съществен спад е отчетен в продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8,2%. Значителен ръст е регистриран в търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още