IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никола Янков: Не очаквам висока инфлация, която да доведе до стагфлация

Централните банки сигнализират към пазарите, че вероятно ще продължат политиката на вдигане на лихви, каза експертът

13:03 | 24.10.23 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не очаквам висока инфлация, която да доведе до стагфлация, но може би ще видим съществено забавяне в икономиката в средносрочен план. Това каза Никола Янков, управляващ партньор в „Експат Капитал“ и бивш зам.-министър на икономиката, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него инфлационните очаквания се дължат преди всичко на геополитическото напрежение и горещите войни в региона. Те държат суровините високи – цената на нефта отново се вдигна и няма изгледи скоро да падне, каза Янков. Според него, ако войната между Израел и „Хамас" ескалира, това ще се отрази върху цената на нефта, а и предлагането от Персийския залив ще намалее в световен мащаб.

През последните няколко седмици се наблюдава скок на доходността по облигациите, както държавни, така и корпоративни, което значи, че компаниите и някои държави изпитват трудности при осигуряването на финансиране на дейностите си чрез облигации, коментира още Янков. 

„Рязко скочиха доходностите и в САЩ, и в Европа. Инвестиционният рейтинг на американските корпоративни облигации вече носи над 6-6,5% доходност в долари, в Европа доходностите скочиха над 5% за такъв тип облигации. Това значи охлаждане на икономиката, проблеми с финансирането в средносрочен план на компаниите, както и по-малко възможности държавите да харчат пари, защото голяма част от приходите им ще отидат за обслужване на по-високи лихви по новоиздадените дългове“, каза той.

Според него централните банки сигнализират към пазарите, че вероятно ще продължат политиката на вдигане на лихви или скоро няма да прибягнат до сваляне на лихви поради продължаващите инфлационни очаквания.

Най-малкото, което можем да очакваме от цената на петрола, е да не отстъпва от сегашните си нива, обобщи Янков. Той се съгласи, че при тези сравнително високи цени на петрола нараства рискът от рецесия за европейската икономика. „Това е охлаждащ механизъм - както високите лихви по облигациите и държавен дълг, така и високите цени на суровините са фактор за охлаждане“, коментира той.

Дългосрочно високите лихви, които се поддържат от централните банки, ще охладят инфлационния потенциал. Да, енергоносителите може да са на високи цени, но това вече е калкулирано в цените и няма да имаме нова, голяма инфлационна вълна, посочи още той. Потребителите въпреки това ще бъдат по-предпазливи в харченето си заради очакванията за рецесия. Но от друга страна това има охлаждащ ефект върху цените, обясни Янков. „Така че аз не очаквам висока инфлация. Стагфлация - не, но може би съществено забавяне в икономиката - да, в средносрочен план“, каза той. 

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още