IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за труд в образованието и хотелите растат най-бързо през лятото

През третото тримесечие общите разходи на работодателите за един отработен час растат с 15,1% на годишна база

12:46 | 21.12.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разходите за труд в България са продължили да ускоряват ръста си през летните месеци, следвайки възходящия тренд от края на 2022 г. и началото на тази година. Това се вижда от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), разпространени днес.

През третото тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 15,1% на годишна база.

И през летните месеци на тази година разходите на работодателите за труд са стимулирани отново от ръстовете в индустрията, услугите и строителството. В индустрията увеличението е с 16,6%, в услугите - с 13.9%, и в строителството - със 17,0%.

Най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Образование“ - с 21,9%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 18,8%, и „Транспорт, складиране и пощи“ - със 17,4%.

Разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 15,8%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 11,5%.

По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 23,8% за „Образование“ до 7,6% за „Други дейности“.

Индекс на общите разходи на работодателите за труд - %

Източник: НСИ Източник: НСИ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още