IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро на основните стоки у нас - същите като миналата година

Имаме дадености за качествено производство, но трябва да усилим темповете на работа, смята председателят на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата

10:48 | 28.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Потребителската кошница в България е на същото ниво като миналата година, пазарът на основните стоки се стабилизира и не се очаква сериозно поскъпване на продуктите. Това заяви пред БНТ Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.

„По отношение на стоките на едро тенденциите са доста добри, успокояването започна от април и от септември има трайно успокояване и слабата динамика изчезна, под процент са измененията на средна база, абсолютно стабилизиран пазар“, каза Иванов.

Според него само при месата има изменение от около 10% на годишна база в сравнение с миналата година, докато при останалите основни стоки цените са същите или по-ниски. 

„Потребителската кошница е точно на същото ниво от миналата година, като сега имаме перспектива да намерим и по-ниска цена, стига да я търсим“, каза Иванов. Според него икономиката се стабилизира и няма нищо общо с предходната година.

„Имаме потенциал да храним 40 млн. души. Престъпление е да не го използваме. Трябва да усилим темповете на работа, за да достигнем това ниво, че да произвеждаме толкова, колкото ни стига и още толкова за експорт“, каза Владимир Иванов.

Той коментира и практиката търговци да предлагат чужда стока за българска, като посочи, че това вреди на българските производители. Той призова и потребителите да обръщат повече внимание на това от какви търговци пазаруват.

„Вносът не ни пречи. Това, което влиза и излиза, е напълно нормално в Европейския съюз. Въпросът е ние да произвеждаме ефективно, конкурентноспособно. Имаме природни дадености за производство на уникално качествени продукти. Държави с далеч по-лош климат имат по-високи производства", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още