IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата намалява и в еврозоната, и в ЕС през ноември

Положителната тенденция се наблюдава както в месечното, така и в годишното сравнение

13:46 | 09.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Безработицата в еврозоната и ЕС е намаляла както на месечна, така и на годишна база през ноември, сочат сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат.

Без работа през единадесетия месец от годината са били 6,4% от жителите в трудоспособна възраст в еврозоната, или с 0,1 процентни пункта по-малко, отколкото през октомври. За сравнение, нивото на безработица през ноември 2022 г. е било 6,7 на сто в зоната с единна валута.

В ЕС безработицата също се понижава с 0,1 процентни пункта на месечна база и достига 5,9% през ноември 2023 г. Същият месец година по-рано нивото ѝ е било 6,1%.

По оценки на Евростат 12,954 млн. души в ЕС, от които 10,970 млн. в еврозоната, са били безработни през ноември 2023 г. Спрямо предходния месец безработицата е намаляла със 144 хил. души в ЕС и с 99 хил. души в еврозоната.

На годишна база безработицата е намаляла с 283 хил. в ЕС и с 282 хил. души в зоната с единна валута през ноември.

Коефициент на безработица в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат Коефициент на безработица в еврозоната и ЕС. Графика: Евростат

Младежка безработица

Данните сочат, че през ноември 2023 г. 2,814 млн. души под 25 годишна възраст с право на работа са били безработни в ЕС, като 2,321 млн. от тях живеят в държави членки на еврозоната.

През ноември 2023 г. равнището на младежката спада до 14,5% както в ЕС, така и в еврозоната, спрямо 14,8% в двата региона през предходния месец. В сравнение с октомври 2023 г. младежката безработица се е свила с 60 хил. души в ЕС и с 54 хил. души в еврозоната.

На годишна база обаче младежката безработица се е увеличила с 36 хил. души в ЕС и с 49 хил. души в зоната с единна валута.

Сравнение по пол

Безработицата при жените в ЕС е намаляла до 6,2% през ноември от 6,3 % през октомври.

През ноември 2023 г. равнището на безработица при мъжете, граждани на ЕС, е останало стабилно на месечна база, на ниво от 5,7%

В еврозоната безработица и при жените, и при мъжете е намаляло с по 0,1 процентни пункта на месечна база до съответно 6,8% и 6,1%.

Тези резултати допълват поредицата от данни, които централните банкери на Европейската централна банка ще могат да разгледат, преди да вземат решение кога ще е подходящо да намалят разходите по заемите. В понеделник гуверньорът на Хърватската централна банка Борис Вуйчич е заявил пред хърватската телевизия N1, цитиран от Bloomberg, че все още е рано да се говори за лихвени понижения „и вероятно няма да има такива преди лятото“.

Инвеститорите залагат на множество лихвени понижения през тази година, след като инфлацията започна да се забавя към края на 2023 г. Напоследък пазарите намалиха донякъде тези очаквания, но все още смятат, че първото намаление на лихвите с 25 базисни пункта ще се случи през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още