IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Австралия е на най-ниското си ниво от близо две години през ноември

Резултатите засилват залозите на паричния пазар, че централната банка може да намали лихвите

11:04 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Австралия се е забавила за втори пореден месец през ноември – резултат, който е още един аргумент за централната банка да не променя лихвите си през следващия месец и да ги намали по-късно през годината.

Потребителските цени са се повишили с 4,3% на годишна база през ноември спрямо същия месец година по-рано, оставайки под оценката на икономистите от 4,4%. Това е и най-слабото годишно увеличение от януари 2022 г. насам, показват данни на Австралийското статистическо бюро в сряда, цитирани от Bloomberg. След като се изключат волатилните компоненти като горива, плодове, зеленчуци и пътувания, годишният темп на инфлация се забавя до 4,8% от 5,1% през октомври.

Австралийската инфлация се забавя за втори пореден месец през ноември. Графика: Bloomberg Австралийската инфлация се забавя за втори пореден месец през ноември. Графика: Bloomberg

Австралийската централна банка изненадващо повиши основната си лихва през ноември до 12-годишен връх от 4,35% в опит да забави инфлацията до целевия диапазон от 2-3%. След това централната банка не направи промяна през декември, което накара паричния пазар да вярва, че следващият ход на банката ще бъде съкращение вместо увеличение на лихвите.

Централната банка вероятно ще изчака публикуването на данните за четвъртото тримесечие по-късно този месец, за да вземе решение за паричната си политика на срещата на 5 и 6 февруари.

Австралийските централни банкери „ще искат доказателства, че инфлацията се забавя допълнително, преди да сложат край на лихвените повишения“, пише икономистът на Bloomberg Джеймс Макинтайър в бележка от миналата седмица. „Основната ни прогноза е, че банката няма да направи промяна отново, но ще подчертае готовността си за още затягане, за да не промени инфлационните очаквания.“

Днешните данни са публикувани преди доклада за инфлацията в САЩ, който вероятно ще покаже, че базисната инфлация през декември се е забавила до 3,8%. Срещата на представителите на Федералния резерв на САЩ ще се състои на 30-31 януари.

От данните за инфлацията в Австралия стана ясно, че цените на жилищата, които се увеличават с 6,6%, са допринесли най-много за общата инфлация, следвани от храните и безалкохолните напитки, които са поскъпнали с 4.6%.

Цените на електроенергията са се повишили с 10,7%, като част от увеличението е частично компенсирано от правителствената помощ.

Според Мишел Маркуард, ръководител на отдела за ценова статистика в ABS, цените на автомобилните горива "са от ключово значение за забавянето на инфлацията през последните два месеца".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още