IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мери Дейли от Фед: Прибързано е да се мисли за лихвени намаления

Централната банка на САЩ се нуждае от повече доказателства, за да започне да коригира в низходяща посока паричната си политика

22:50 | 19.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Федералния резерв в Сан Франциско Мери Дейли смята, че е твърде прибързано да се смята, че намаляването на лихвените проценти наближава. Тя отбеляза, че централната банка на САЩ трябва да получи повече доказателства, че инфлацията е в устойчива траектория към целта от 2%, преди да започне да облекчава паричната политика, съобщава Bloomberg.

„Въпреки че смятам, че е уместно да гледаме напред и да се питаме кога ще са необходими корекции в политиката, за да не задушим икономиката, наистина е прибързано да мислим, че това ни чака зад ъгъла“, посочва Дейли в интервю за Fox Business.

Дейли, която е от членовете на Фед, имащи право да гласуват решенията на регулатора тази година, каза, че трябва да се разгледат повече доказателства, че инфлацията се връща към 2-та процента „постоянно и устойчиво, за да се чувствам достатъчно уверена, за да започна да коригирам лихвения процент“.

Очаква се Федералната комисия за отворения пазар (FОМC) да остави своя референтен лихвен процент непроменен за четвърта поредна среща, когато представителите на ведомството се срещнат на 30-31 януари.

Тримесечните прогнози на централните банкери от декември предполагат три намаления на лихвените проценти през 2024 г. – или около 75 базисни пункта – като същите отхвърлиха пазарните очаквания за предстоящи и дълбоки намаления на лихвените проценти тази година. Шансовете за съкращаване през март значително намаляха, след като друг член на Фед, Кристофър Уолър, заяви по-рано тази седмица, че политическите ходове трябва да бъдат „внимателно калибрирани и да не се прибързва“.

Инфлацията се охлади рязко през последната година, без да предизвика скок на безработицата. Като се изключат волатилните цени на храните и енергийните продукти, основният показател се повиши с 1,9% през ноември - малко под целта на Фед от 2%.

Данните, публикувани по-рано в петък, също показаха, че краткосрочните инфлационни очаквания сред американските потребители са паднали до тригодишно дъно, което спомага за повишаване на настроенията. По-дългосрочните прогнози за цените също се понижиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още