IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на промишления сектор в Китай спадат през 2023 г. заради охладеното търсене

Скокът през последните месеци на миналата година обаче подсказва, че възстановяването на производството продължава

14:15 | 27.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбите на големите китайски индустриални компании намаляват през 2023 г., отразявайки корпоративните проблеми, произтичащи от падащите цени и слабото търсене както у дома, така и в чужбина, пише Bloomberg.

Печалбите на големите промишлени китайски компании са намалели с 2,3% миналата година спрямо 2022 г., става ясно от данни, публикувани от Националното статистическо бюро в събота.

Това контрастира със скока в края на годината, след като печалбите през декември нараснаха с 16,8% спрямо същия месец на 2022 г. Въпреки това темпът на растеж се забавя спрямо ноември, когато увеличението достигна 29,5%.

И двата месеца отразяват възстановяването на производството спрямо година по-рано, когато националните анти-Covid мерки принудиха много фабрики да преустановят работа.

„Като цяло индустриалните печалби запазиха импулса на възстановяване през 2023 г.“, изтъква статистическата служба, отбелязвайки, че годишният спад е намалял от 2022 г., тъй като месечните печалби възобновиха растежа си от август. В бъдеще страната ще се стреми да „разшири вътрешното търсене, да повиши доверието на пазара, да даде тласък на различни участници в индустрията“ и да се опита да поддържа и засили възстановяването.

Въпреки че Китай достигна консервативната си цел от около 5% растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) миналата година, очакваният постпандемичен бум не успя да се материализира, тъй като спадът на имотния пазар се отрази върху втората по големина икономика в света. Това подтикна Пекин да засили мерките за подпомагане на растежа, без да наводнява системата с така наречените големи стимули.

Общите промишлени печалби се определят от промените в производството, цените и маржовете на печалбата. Индустриалните производители са увеличили маржовете си през 2023 г., тъй като ограничават разходите за единица приход.

Признаците за дефлация увеличават мащаба си в Китай, което поставя под съмнение дали скокът на индустриалните печалби може да бъде устойчив.

Властите все още са притиснати да продължат да предлагат стимули. Икономистите очакват по-нататъшни съкращения на съотношението на резервите през останалата част от годината, в допълнение към скромните намаления на лихвените проценти. Народната банка на Китай сигнализира за по-целенасочени стимули за насочване на парите към определени сектори на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още