IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки слабата китайска икономика Пекин отново ще се стреми към растеж от 5 на сто

Очаква се Китай да запази същата цел за брутния вътрешен продукт и в национален мащаб

22:10 | 22.01.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската столица Пекин си постави цел за растеж на брутния вътрешен продукт от 5% за 2024 г., надхвърляйки миналогодишната си цел от над 4,5%, въпреки очакванията за по-бавен растеж на китайската икономика като цяло, предава Ройтерс.

Икономиката на Пекин се е разширила с 5,2% през 2023 г., в съответствие с растежа в цялата страна, която все още не успява да набере инерция след пандемията, на фона на задълбочаваща се имотна криза, силната задлъжнялост на местните власти и упоритите дефлационни рискове.

„Целта от около 5% е необходима за стабилизирането на очакванията и повишаване на доверието, за да се постигнат важни цели за заетостта и доходите на домакинствата“,пише Beijing Daily в неделя, цитирайки анонимен представител на властта.

„Но темпът на растеж от около 5% все още представлява голямо предизвикателство за Пекин и постигането на целта ще изисква упорити усилия“, заяви източникът.

Пекин има за цел да контролира нивото на безработица в градовете, измервано чрез проучвания, под 5% тази година.

Икономическият растеж на Китай през 2023 г., който беше малко по-висок от годишната цел от около 5%, беше частично подкрепен от факта, че през 2022 г. в страната все още действаха ограничения, свързани с пандемията.

Китайските власти превърнаха подобряването на доверието в икономиката в свой основен приоритет, тъй като бизнесът и потребителите са притеснени за сигурността на работните места, ръста на доходите и жилищния пазар.

Целта за растеж на Пекин през 2024 г. „може да предшества“ по-добра цел за растеж в национален план, твърди Томи Сие от OCBC Bank. Очаква се националната цел да бъде представена на годишната парламентарна среща през март.

„Тази възходяща ревизия на целта за текущата година, макар и с по-висока база през 2023 г., отразява позицията на Пекин, който е по-силно ориентиран към растежа“, коментира Сие в бележка.

Вътрешни лица очакват Пекин да успее да постигне растеж от около 5% и през тази година, но анализаторите смятат, че това ще е трудно дори с допълнителни стимули.

Анкетирани от Ройтерс анализатори очакват брутният вътрешен продукт да нарасне с едва 4,6% през тази година.

Провинциите Чунцин и Съчуан си поставиха цели за растеж през 2024 г. от около 6%, докато източната провинция Шандун има за цел да се разрасне с повече от 5% тази година. Хъбей се стреми към 5,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
Още един опит: https://imgur.com/oBWU6p9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
*** = i b b . c o , Пак ще пробвам общото ***/F8x0njx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 месеца
https://***/F8x0njx - ***КОЙ разбрал, разбрал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Alex Silver
преди 3 месеца
Слаба икономика, кайш? Направо жив зян. С "мизерната" парична маса от 27 трилиона долара, повече от паричната маса на ФАЩ, ФРГ и Япония, взети заедно. Живи да ги оплачеш. Едно време в. "Работническо дело" така плачеше на чужд гроб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
evlogi
преди 3 месеца
Бе що за притеснения.Колкото зададе за цел партията, толкова ще отчете статистиката.Този филм вече го гледам от сума години и е учудващо, че някой се връзва на официалните цифри,които се подават от Пекин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още