IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се забавя повече от очакваното в началото на годината

Основният двигател на спада е поевтиняването на енергоносителите

16:12 | 31.01.24 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската инфлация се е забавила малко повече от очакваното през януари до 3,1% на фона на спад в цените на енергоизточниците, показаха предварителни данни на федералната статистическа служба от сряда.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани спрямо останалите държави в Европейския съюз (ЕС), се увеличиха с 3,8% на годишна база през декември. Икономистите следят внимателно данните, тъй като Германия и Франция публикуват своите преди статистиката за цялата еврозона, която ще излезе в четвъртък (1 февруари).

Данните за Франция показаха, че хармонизираната с ЕС инфлация се е забавила до 3,4% през януари от 4,1% през декември.

„Не е ясно дали това е достатъчно, за да видим утрешните данни за целия блок да са под консенсусните очаквания от 2,8%“, казва Матеуш Урбан, главен икономист в Oxford Economics, имайки предвид данните за Франция и Италия. „Но ако това се окаже вярно, би увеличило залозите за намаляване на лихвите от ЕЦБ през април“, коментира той.

Очаква се инфлацията в еврозоната да се е забавила до 2,8% през януари спрямо 2,9% месец по-рано, сочи оценка на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

„Убеден съм, че опитомихме този алчен звяр“, заяви представителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) и председател на Бундесбанк Йоахим Нагел във вторник.

ЕЦБ повиши основните лихви с най-големия си темп в историята на еврозоната, за да укроти двуцифрената инфлация. Сега се очаква централната банка да започне да намаля лихвите през пролетта.

Двигател на забавянето на инфлацията в Германия са били цените на енергоизточниците, които са с 2,8% по-ниски на годишна база въпреки края на правителствените мерки, ограничаващи цените на енергоносителите, и въвеждането на по-висока цена на въглерода.

Основната инфлация, която изключва волатилните елементи като храни и енергоизточници, е стигнала 3,4% през януари спрямо 3,5% през предишния месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Гошогошев
преди 3 месеца
"Германската инфлация се е забавила малко повече от очакваното през януари до 3,1% "Е тия по 3% инфлация на месец ли имат вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още