IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата инфлация връща заплатите в Германия на нивата им отпреди 8 години

При следващите преговори ще са нужни сериозни увеличения на заплатите, за да се стабилизира и икономиката

20:14 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Покачващите се цени през последните години върнаха коригираните спрямо инфлацията заплати в Германия обратно до нивата, наблюдавани за последно през 2016 г., засилвайки аргументите за значителен ръст на заплатите, показват данните от проучване, чиито резултати може да притеснят Европейската централна банка, предава Bloomberg.

„За да се компенсират огромнитe спадове при реалните заплати през предходните две години, са нужни сериозни увеличения при предстоящите преговори за възнагражденията“, заяви Торстен Шултен, изследовател във фондация „Ханс Бьоклер“, която има връзки с Конфедерацията на германските профсъюзи (DGB) и чийто Институт за икономически и социални науки (WSI), извърши анализа.

„Това също е важно за стабилизиране на слабата икономика на Германия“, коментира Шултен.

Представителите на ЕЦБ следят внимателно данните за заплатите, докато търсят сигнали, че инфлацията се връща към целта си от 2%, преди да започнат да намаляват лихвените проценти. Упоритият възходящ натиск създава рискове разходите по заемите да останат по-високи за по-дълго време.

Заплатите по колективните договори в Германия, с изключение на плащанията за компенсация на инфлацията, са нараснали средно с 5,5% в номинално изражение през 2023 г., показва годишният доклад на WSI за заплатите. Въпреки че този темп е два пъти по-бърз от отчетения през 2022 г., като се вземе предвид инфлацията на ниво от 5,9% през миналата година, всъщност се оказва, че се наблюдава спад от 0,4%.

Шултен очаква работниците на колективни договори да бъдат готови да протестират. „Напрежението в момента е голямо, тъй като много служители губят увеличенията на доходите си, коригирани спрямо цените за половин десетилетие“, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още