IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Рецесията в Германия не означава задължително дълбок спад

Ситуацията с доходите и потреблението на домакинствата ще продължи да се подобрява на фона на стабилния пазар на труда, заплатите и забавящата се инфлация

16:15 | 19.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската икономика не е изправена пред сериозен спад, дори и да е в рецесия в момента, изтъква централната банка на страната, цитирана от Bloomberg.

Въпреки че Бундесбанк признава, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия вероятно спада в момента за второ поредно тримесечие, регулаторът предупреди да не се обръща твърде много внимание на това.

„Рецесия в смисъл на значителен, широкообхватен и продължителен спад на икономическото производство не може да бъде идентифицирана и в момента не се очаква“, изтъква Бундесбанк в своя месечен доклад, публикуван в понеделник.

Германия беше единствената икономика от Г-7, която се сви миналата година, тъй като важният ѝ производствен сектор премина през продължителен енергиен шок и слабо външно търсене. Неговата слабост натежа върху икономиката на еврозоната като цяло.

Въпреки че Бундесбанк заяви, че страната е изправена пред продължаващи предизвикателства, тя обърна внимание на прекомерния песимизъм.

„По-конкретно, ситуацията с доходите и съответно потреблението на домакинствата трябва да продължи да се подобрява в бъдеще на фона на стабилния пазар на труда, бързо нарастващите заплати и забавящата се инфлация“, подчертава централната банка.

По-малко оптимистичен е базираният в Дюселдорф институт IMK, който заяви в понеделник, че има висок и дори леко нарастващ риск икономическият спад да продължи и през второто тримесечие.

За периода от февруари до края на април показателят на IMK, който съчетава последните налични данни за най-важните икономически индикатори, показва вероятност за рецесия от 61,7%. В началото на януари вероятността беше 56,8%.

Проучване на института ZEW от 13 февруари показа, че нагласите на инвеститорите в Германия са се подобрили за седми пореден месец с повече от очакваното, което засилва надеждите, че най-лошото за най-голямата икономика в Европа вече е отминало. Индексът, измерващ очакванията на инвеститорите на ZEW, се повишава до 19,9 пункта през февруари от 15,2 пункта през януари, надхвърляйки медианата оценка на икономистите, анкетирани от Bloomberg, за 17,3 пункта.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви миналата седмица, че за момента Европейската централна банка (ЕЦБ) не бърза да разхлабва паричната си политика, тъй като рискува да ускори ръста при цените – грешка, която е била правена в миналото.

„От икономическа гледна точка това би ни струвало повече“, заяви той, като призова централните банкери да бъдат търпеливи при оценката на ситуацията. „По-ефективна стратегия е да оставим лихвите на определено ниво за по-дълго време и да предприемем действия на по-късен етап“, добавя Нагел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още