IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луланомиката се изправя пред изпитание

Икономиката на Бразилия се забавя, а разходите растат, което притеснява и екипа на президента, и международните инвеститори

12:06 | 03.03.24 г.
Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Снимка: Bloomberg LP

В първия си мандат като президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва успя да ощастливи както избирателите с ниски доходи, така и инвеститорите на Уолстрийт. През първата си година от втория му мандат той използва същия трик. Икономиката на страната на стойност 2 трлн. долара се разшири с близо 3% през 2023 г. - три пъти повече от това, което анализаторите очакваха, когато Лула се върна на поста.

Инфлацията се забави и социологическите проучвания показват, че поддръжниците на президента, предимно по-бедни бразилци, смятат, че той постига резултати. Фондовият пазар постигна рекорд за всички времена и кредитният рейтинг на страната беше подобрен.

Сега въпросът е дали наборът от икономически идеи, които донесоха успех на бразилския лидер – често определяни като луланомика, могат да се използват и през 2024 г., пише Bloomberg. През тази година се очаква забавяне на дейността, фискални ограничения и трудни междинни избори, които ще са сериозен кризисен тест за неговата стратегия.

В началото на последния му мандат икономиката на Бразилия се представи по-добре от очакваното през 2023 г. до голяма степен благодарение на т.нар. супер реколти – най-големите реколти от царевица, соя и захар, които страната някога е отчитала. Това обаче вероятно е еднократно явление.

„Какво ще направи Лула?“

Растежът вече се охлажда и се очаква да се свие наполовина през тази година, тъй като тласъкът от селското стопанство избледнява. Това предвещава някои нежелани развития за кабинета на Луис Инасио Лула да Силва.

Правителството му обещава да разшири социалните програми и в същото време да балансира бюджета (след лихвите по дълга). Консенсусът във финансовите среди е, че ще трябва с нещо да се направи компромис.

Между 2003 г. и 2010 г. на правителствата на Лула се приписва заслугата за извеждането на около 20 млн. бразилци от крайната бедност. Това го превърна в един от най-популярните лидери в света, преди да залезе заради корупционен скандал, който го прати в затвора. Сега вече, когато е на над 77 години и е съсредоточен върху наследството си след грандиозното му завръщане, Лула се изправя срещу по-големи насрещни ветрове - както политически, така и икономически.

Лула победи с малка преднина крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро през 2022 г. Поддръжници на Болсонаро атакуваха Конгреса дни след встъпването му в длъжност, защото вярват, че вотът е бил откраднат.

По-добрият от очакваното растеж през миналата година е от решаващо значение за укрепването на властта на Лула. Сега дори неговият икономически екип очаква забавяне. Първата половина на 2024 г. ще бъде най-предизвикателният период, когато той може да бъде принуден да отвори шлюзовете на публичните разходи, за да подкрепи слабата икономика, според анонимен член на екипа му.

Ако Лула успее да издържи до август, без да застраши доверието на инвеститорите в ангажимента на неговото правителство за фискална отговорност, останалата част от годината ще бъде по-лесна за навигация, тъй като по-ниските лихвени проценти отново ще подкрепят растежа, казва служителят.

„Ако той успее, Бразилия може да се възползва от по-ниски дългосрочни лихвени проценти, поскъпване на валутата и увеличаване на производствените инвестиции“, казва Адриана Дупита, икономист от Bloomberg Economics.

Президентът, бивш профсъюзен лидер, остава ангажиран с използването на държавната власт за стимулиране на икономиката и подпомагане на бедните. Миналата година той рестартира жилищния план „Minha Casa, Minha Vida“ – което се превежда като „Моят дом, моят живот“ – с около 2 млрд. долара финансиране, което нараства до около 3 млрд. долара през 2024 г.

Последна актуализация: 12:06 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още