IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луланомиката се изправя пред изпитание

Икономиката на Бразилия се забавя, а разходите растат, което притеснява и екипа на президента, и международните инвеститори

12:06 | 03.03.24 г.
Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Снимка: Bloomberg LP

„Няма да спре“

Министърът на градовете Жадер Барбальо Фильо, който ръководи програмата, казва, че тя е надхвърлила целта за осигуряване на финансиране за 375 хил. домове през 2023 г. „Нашето правителство няма да спре“, казва той и добавя, че управляващите са ангажирани с финансова отговорност.

Това ще затрудни балансирането с удовлетворяването на интересите на избирателите. Ястребовите наблюдатели на бюджета си спомнят какво се случи преди десетилетие, когато избраният наследник на Лула – Дилма Русеф, раздаде евтини държавни заеми, за да предотврати спада. Вместо това Бразилия изпадна в дълбока рецесия и загуби своя инвестиционен кредитен рейтинг, а инфлацията скочи.

Точно преди да встъпи в длъжност миналата година, Лула си осигури одобрението на Конгреса за временни разходи в размер на 34 млрд. долара, предимно за удължаване на програмите за помощ на Болсонаро, които трябваше да изтекат. Той прокара мерки, насочени към най-нуждаещите се бразилци – вдигане на минималната работна заплата, разширяване на обезщетенията за 21 млн. семейства с ниски доходи и предлагане на възможност на студентите да предоговорят дълговете си.

В същото време неговият икономически екип, ръководен от министъра на финансите Фернандо Хадад, се зае с преразглеждане на фискалните правила, което облекчи притесненията на инвеститорите.

Фискалната програма на Хадад беше приветствана от S&P Global Ratings и Fitch Ratings. И двете рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на Бразилия през 2023 г. заради новата фискална рамка и преразглеждането на данъчния кодекс на страната като допълнение към поредица от икономически реформи, извършени в предходни години.

Силните икономически данни, заедно с падащите лихвени проценти и широкото рали при рисковите активи тласнаха местните акции до рекорд в края на миналата година. Въпреки че импулсът избледня в началото на 2024 г. заради променящите се залози върху лихвените проценти в САЩ и предизвиканите от Китай разпродажби, валутата на Бразилия, която претърпя бурни колебания през по-голямата част от последното десетилетие предвид политическите сътресения, отбеляза спад на волатилността до 10-годишно дъно. Спокойствието — резултат от относителната политическа стабилност и все още високите лихвени проценти, проправя пътя реалът да се превърне в една от основните дестинации за инвеститорите в нововъзникващите пазари.

Администрацията на Лула се ангажира да изтрие основния бюджетен дефицит на Бразилия през 2024 г. и след това да постига излишъци. Фискалната рамка на страната ограничава растежа на разходите и създава стимули за автономни съкращения, ако правителството покаже признаци, че губи властта си върху кесията.

Всичко това се счита за необходимо, тъй като националният дълг на Бразилия, около 75% от БВП, е по-голям от този на повечето развиващи се пазари - и близо до нива, които според икономистите могат да спрат растежа.

Малко анализатори очакват Бразилия действително да постигне целта за нулев дефицит тази година. Това, което гледат, е как правителството на Лула ще отговори в случай на пропуск на тази цел. Моментът за това вероятно ще настъпи през март, когато прегледът на бюджета трябва да доведе до задължителни съкращения на разходите, ако данните не са обещаващи.

Освен че тревожи инвеститорите, скок на публичните разходи рискува да възобнови инфлацията – точно когато бразилците се радват на известно облекчение след ръста на инфлацията заради пандемията. С предстоящите общински избори през октомври ще има допълнителен натиск за по-големи разходи. Много депутати от Работническата партия на Лула се възмущават от ограниченията, които Хадад се опитва да наложи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 03.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още