IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стана ли Лула да Силва модел за подражание в Латинска Америка

С какви послания и политики печели бразилският президент, коментира Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка

19:15 | 09.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нулева толерантност към крайната бедност, обявяването против нелегалното използване на природни ресурси, свързано с изсичането на гори, Лула да Силва действително извървява един много дълъг път и е пример в политиката как се издига бедно дете до президент на Бразилия. Този коментар за пътя, извървян от Луис Инасио Лула да Силва направи в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria Стоил Цицелков, политически анализатор и европейски наблюдател на изборите в Южна Америка.

„Той е такъв, какъв трябва да бъде един човек в Бразилия“, потвърди анализаторът и посочи, че Лула да Силва води световно отговорна политика.

Цицелков обясни, че чувството си за солидарност и отговорност в политиката в Латинска Америка бразилският президент доказва с обявени политики. „Освен регионален лидер в Латинска Америка той е и световен лидер, и неслучайно още през 2010 г. беше гласуван в сп. Таймс за най-влиятелния човек в света. Той е гъвкав, винаги има пацифистична позиция, говори и работи за решаване на конфликтите с мирни средства“, подчерта политическият анализатор.

Цицелков припомни, че Луис Инасио Лула да Силва през 2022 г. стана 35-тия президент на страната. Налага му се да решава изключително тежки социални проблеми в Бразилия, където, според Световната банка, 12,3% от населението живее с под 1,99 долара дневно. „По време на управлението на Лула този процент пада до 5%. Той обръща внимание на заетостта, образованието и прекратява масовата практика за обработване на големи блокове земя като промотира малкото земеделие на дребните фермери и същевременно рекламира и широката гама продукция на страната“, отбеляза политическият наблюдател.

Той потвърди, че Лула да Силва извървява един много дълъг път в политиката. През 80-те години е един от основателите на партията на работниците в Бразилия, а в същата година е арестуван, заради стачка, в която е обвинен. За пръв път е избран на официална позиция през 1986 година в Конгреса на страната. Лула се явява шест пъти на президентски избори, като три пъти печели. След двата си мандата и макар да получава 90% одобрение в негова полза, Лула си тръгва, защото Конституцията не позволява трети мандат. Делата, по които е обвинен през 2017 година, са използвани като политическа кампания за следващата му кандидатура.

„Лошата политика на предшественика му Болсонаро много помогна, защото, ако имаше силен опозиционен кандидат, шансовете на Лула щяха да са минимални. В момента бразилците интуитивно го избраха, за да се възползват от неговата политическа гъвкавост“, смята Цицелков.

По какъв начин дипломацията на Лула да Силва успява да реши регионални конфликти? Защо Бразилия не се намесва във войни?

Повече за личността на бразилския президент Лула да Силва вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" можете да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още