IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парадоксално или не – бразилската бизнес общност се обединява зад социалиста Лула 

Водещите бразилски асоциации на промишлеността, банките и много други сектори единодушно осъдиха насилствените действия в страната

15:38 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилският президент Лула. Снимка: Arthur Menescal/Bloomberg
Бразилският президент Лула. Снимка: Arthur Menescal/Bloomberg

Новият президент Луис Инасио Лула да Силва се зае с чистка. 700 заподозрени са задържани, след като радикални привърженици на бившия президент Жаир Болсонаро щурмуваха правителствения квартал на едноименната столица Бразилия, а за началника на националната военна полиция и ръководителя на службата за сигурност в столицата Бразилия са издадени заповеди за арест.

Възможно ли е Болсонаро да се опита отново да мобилизира поддръжниците си? Финансовите пазари вече дадоха своя отговор: няма признаци на паника. Пазарът на акции се покачва от няколко дни, няма отлив на валута. И това въпреки факта, че през уикенда на моменти изглеждаше, че в най-голямата икономика в Латинска Америка предстои преврат. Изглежда никой не тълкува като сигнал за тревога и неотдавнашното изявление на бившия президент, че ще се върне у дома от Флорида по-рано от предвиденото.

Нарастващият радикализъм на поддръжниците на Болсонаро доведе до парадоксален ефект: бизнес общността и инвеститорите се обединяват зад президента социалист Лула, когото мнозина все още смятаха за неизбираем по време на предизборната кампания преди два месеца. Така например водещите бразилски асоциации на промишлеността, банките и много други сектори единодушно осъдиха насилствените действия в столицата Бразилия.

 


Да вземем за пример Клаус Фридрих Хеп: предприемачът ръководи бразилския филиал на средно голямата германска група Vulkan във вътрешността на щата Сао Пауло. Преди изборите Хеп изрази скептицизъм относно икономическата компетентност на Лула в интервю за Handelsblatt. Той по-скоро се доверявал на Болсонаро да ръководи икономиката. Средната по големина компания има около 250 служители и снабдява латиноамериканската индустрия със съединители, спирачки и стопове за индустриални задвижвания.

Той е отблъснат от корупционните скандали на Лула от миналото. Но след изборите и бунтовете през уикенда той се пита: „Грешах ли? Дали Лула все пак не е по-малкото зло?". Той казва, че е разочарован от безотговорното поведение на Болсонаро след изборите и абсурдните месеци на бдения от страна на неговите поддръжници.

Болсонаро вече не е приемлив

Бунтовете вече окончателно доказаха, че Болсонаро „не е приемлив дори като политическа алтернатива за Бразилия". Всеки, който днес все още подкрепя Болсонаро, е екстремист. Сега има реален шанс за дясноцентристко мнозинство без Болсонаро. Лула реагира разумно след опита за преврат, казва германският предприемач. 

Сега Хеп вижда възможност за социален консенсус, който да стабилизира демокрацията. „Възможно е събитията от уикенда да увеличат политическата стабилност", казва той. „Това може да направи Бразилия по-привлекателна за чуждестранните инвеститори“. 

Детлеф Драле също е облекчен от последните събития. Болсонаро вече е окончателно дискредитиран, казва ръководителят на наследника на Hochtief - HTB, строителна група, която принадлежи на базираната в Бремен Zech Group. „Всички умерени хора, които гласуваха за Болсонаро – той вече ги загуби“. Германецът казва, че нито един бизнесмен вече няма да подкрепи публично Болсонаро.

Въпреки това се опасява, че това ще има възпиращ ефект върху средните по големина компании, които всъщност са искали да инвестират в Бразилия - скептиците по отношение на Бразилия в централите на компаниите сега отново получават тласък. Самият Драке обаче не очаква проблеми за компанията си: понастоящем HTB участва в 23 летищни проекта, а групата вече е започнала с изграждането на шест летища.

Търговете за инфраструктурни проекти като пътища, железопътни линии и летища ще продължат и при управлението на социалиста Лула. За частните компании ще бъде по-трудно да инвестират в доминирани от държавата сектори като нефт и газ, водоснабдяване и канализация. Като бразилски изпълнителен директор на базираната в Хамбург компания Helm AG, която продава продукти за растителна защита в Бразилия, Себастиан Лют познава особено добре едни от поддръжниците на Болсонаро - земеделските производители.

Лула печели фермерите с една личност

Мнозинството от бразилските фермери гласуваха за десния популист. Твърди се, че земеделските предприемачи, както и превозвачите, също са изиграли доминираща роля в размириците. Мощната асоциация на производителите на соя Aprosoja и консервативната земеделска асоциация CNA не можаха да се решат да осъдят бунтовете до сряда.

Въпреки това Лют отбелязва в разговорите си с клиенти, че някогашните пламенни поддръжници на Болсонаро са станали междувременно по-тихи: „Почти не чувам някой да скърби за Болсонаро". Той казва, че земеделските производители в Бразилия са традиционно консервативни, но не очакват много от държавата. Те са успешни, но въпреки правителството. Секторът дори е бил положително изненадан от избора на министъра на земеделието. Лула назначи на поста Карлос Фаваро, виден представител на фермерите.

В момента Лула се опитва да спечели симпатиите на бизнеса чрез кадрови решения и в други области на икономиката. В първите седмици след изборите мениджърите и инвеститорите бяха разочаровани от плановете на Лула за икономиката - и по принцип все още са: Лула иска да върне държавата в центъра на икономиката.

Нарастващите дефицити трябва да се финансират с дълг. По отношение на индустриалната политика правителството иска да съживи индустрии като нефтената и газовата, които вече се провалиха и доведоха до гигантски корупционен скандал.

Но Лула също така реагира прагматично по отношение на икономиката и взе предвид опасенията на инвеститорите. След първите негативни реакции Лула подкрепи левия министър на финансите Фернандо Хадад с двама консервативни министри: бившият кандидат за президент Симоне Тебет поема Министерството на планирането, а четирикратният губернатор на Сао Пауло и вицепрезидент на Лула Жералдо Алкмин ще ръководи в бъдеще Министерството на промишлеността.

„Изграждане на консенсус"

След събитията от уикенда Лула не може да си позволи да провежда радикални политики само за своите поддръжници, казва Хеп. „Сега той трябва да постигне консенсус". Подобно е мнението и на инвеститора в развиващите се пазари Марк Мобиус: „Мисля, че резултатът не е толкова лош", казва Мобиус, който от години инвестира в Бразилия. „Сега Лула може да получи повече внимание, за да обедини хората“. 

Агенцията за оценка на риска Moody's също остава предпазливо оптимистична. „Политическото напрежение и поляризацията ще останат предизвикателство за новото правителство", каза Самар Мазиад, анализатор от агенцията. „Сега обаче очакваме широка икономическа и институционална стабилност“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още