IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски политици настояват за експулсиране на Болсонаро от САЩ

Докато поддръжниците му щурмуваха няколко правителствени сгради в Бразилия, бившият президент беше във Флорида

09:25 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Arthur Menescal/Bloomberg
Снимка: Arthur Menescal/Bloomberg

Избухването на насилие в бразилската столица Бразилия може да има дипломатически последици за САЩ. Причината е, че Жаир Болсонаро, бившият президент на южноамериканската държава, който беше отстранен от поста, пребивава от началото на годината в американския щат Флорида. Според американските медии една от причините за това е заплахата от съдебни искове от страна на правителството на левия му наследник Луис Инасио Лула да Силва, предава DPA.

Първите американски политици вече призовават за експулсирането на Болсонаро в Бразилия. „Почти в деня, в който преди две години американската Капитолия беше нападнат от фашисти, виждаме как фашистки движения в чужбина се опитват да направят същото в Бразилия", написа в Twitter конгресменът от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес. „САЩ трябва да спрат да дават убежище на Болсонаро във Флорида", поиска тя. 

Хоакин Кастро, също конгресмен от Демократическата партия, призова правителството на САЩ и властите във Флорида да откажат убежище на Болсонаро. „Съединените щати не трябва да бъдат убежище за този автократ, който е вдъхновил вътрешния тероризъм в Бразилия", заяви Кастро пред телевизия CNN.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън беше на границата между САЩ и Мексико, докато привържениците на Болсонаро щурмуваха няколко правителствени сгради в Бразилия. Той посети бежански център в тексаския град Ел Пасо. В Twitter Байдън осъди събитията като „атака срещу демокрацията и мирното предаване на властта", като добави, че демократичните институции на Бразилия имат пълната подкрепа на САЩ. „Президентът Байдън следи ситуацията отблизо", допълни съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди солидарността на САЩ с Лула.

67-годишният Болсонаро кацна във Флорида в края на декември, като според няколко американски медии е планирал да остане там поне месец. Поредица от видеоклипове в социалните мрежи показва Болсонаро в град Орландо. Според Rio Times къщата, която е наел, принадлежи на Жозе Алдо, бивша звезда в смесените бойни изкуства.

Алианс на десните популисти: връзката на Болсонаро с Тръмп

Селището, в което се е приютил Болсонаро, се намира на няколко километра от Disney World и на около два часа път с кола от Мар-а-Лаго, резиденцията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Във видеоматериали се вижда как Болсонаро пазарува в супермаркет или се храни в обект на Kentucky Fried Chicken. Пред вратата му редовно се събират фенове, а Болсонаро, облечен в поло, ги посреща на улицата за селфита и прегръдки.

След щурма на правителствените сгради в Бразилия Болсонаро не одобри действията на поддръжниците си и ги призова да избягват насилието. Но нападението срещу Капитолия в САЩ преди две години и бунтовете в Бразилия си приличат не само визуално - те имат сходни идеологически предпоставки. 

Болсонаро и Тръмп имат близка връзка - и двамата залагат на национализма и популизма. Подобно на Тръмп в САЩ, Болсонаро постави под въпрос бразилската избирателна система. И двамата политици отказаха да приемат пораженията си. „Нека нашите близки отношения продължат още дълги години", помоли Тръмп през лятото на 2019 г., когато Болсонаро го посети в Белия дом.

Все още няма информация за евентуална настояща среща във Флорида. Но след изборите в Бразилия на 30 октомври миналата година близкото обкръжение на Болсонаро се е срещало няколко пъти със съветници на Тръмп, съобщава Washington Post. Например Едуардо Болсонаро, син на Жаир Болсонаро, е посетил бившия президент на САЩ в Мар-а-Лаго. Той е обменил мнения и с бившия стратег на Тръмп Стивън Банън, както и с бившия говорител на кампанията на Тръмп Джейсън Милър. Неотдавна Банън посвети няколко епизода от своя подкаст War Room на изборите в Бразилия.

Едуардо Болсонаро присъстваше във Вашингтон и по време на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. и е смятан за активен участник в десните мрежи между САЩ и Бразилия. Наред с други неща, той е отговорен за това, че годишната конференция на десни активисти и политици от САЩ и чужбина Conservative Political Action Conference (CPAC) получи свой филиал в Бразилия. Когато придружава баща си във Вашингтон през 2019 г., той казва за крайнодясното движение: „Най-накрая правим това, което комунистите и социалистите направиха преди много време. Организираме се на международно ниво“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още