IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в сектора на услугите в еврозоната неочаквано отслабва

Индексът на ЕК достига най-ниското си ниво от три месеца насам

14:08 | 28.02.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се влошава през февруари - пречка пред надеждите на политици и икономисти за възстановяване на региона, пише Bloomberg.

Индикаторът на настроението, публикуван в сряда от Европейската комисия (ЕК), спада до 95,4 пункта, най-ниското си ниво от три месеца. Резултатът не отговаря и на очакванията на анализаторите, анкетирани от Bloomberg.

Забавянето се дължи на спада в сектора на услугите, който се очакваше леко да се подобри, а промишлеността, търговията на дребно и строителството също натежават върху показателя. Потребителите се противопоставят на тенденцията, отчитайки повишена активност.

Комбинацията от агресивно затягане на паричната политика, бавния растеж в Китай и последиците от енергийната криза се отразиха на еврозоната, която на косъм избегна рецесията през втората половина на 2023 г.

Икономическото доверие неочаквано спада през този месец. Графика: Bloomberg Икономическото доверие неочаквано спада през този месец. Графика: Bloomberg

Новите данни, които трябва да бъдат публикувани в петък, се очаква да покажат, че инфлацията се е забавила до 2,5% този месец. Изчисленията на ЕК показват, че очакванията на потребителите относно цените са се повишили до най-високото си ниво от 11 месеца насам.

Миналата седмица Евростат потвърди предварителните си оценки, показващи, че годишният темп на инфлация в еврозоната се е забавил до 2,8% през януари 2024 г. от 2,9% през декември. Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) също е спаднала до 3,1% на годишна база през януари 2024 г. от 3,4% месец по-рано. Миналата година по същото време тя достигна 10,0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 2 месеца
Да вземат пример от USA. Там има услуга избелване на ауспух. Предимно на ония, със задното предаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Gna
преди 2 месеца
И за кой е неочаквано? За имотните инвеститори ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 месеца
*Икономическото доверие в еврозоната неочаквано се влошава през февруари* - неочаквано за кого? За комисарите и зелените комунокллоуни ли? За бизнеса, който вече гледа навън и събира каттуна, си е съвсем очаквано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още