IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Чили е нараснала в края на 2023 г. по-слабо от очакваното

Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват БВП на Чили да се разраства по-бързо от средния за Латинска Америка темп през 2024 г.

17:15 | 18.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Чили се е разширила по-слабо от очакваното през последното тримесечие на 2023 г., отразявайки високите лихвени проценти и неравномерното потребителско търсене, съобщава Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,1% през периода октомври-декември в сравнение с предходните три месеца, изоставайки от медианната оценка на анкетирани от Bloomberg анализатори за ръст от 0,2%. Спрямо същото тримесечие на 2022 г. икономиката на Чили се е разширила с 0,4%, изтъква централната банка на страната в изявление.

Президентът Габриел Борич се опитва да загърби миналогодишния слаб растеж, причинен от фактори, включително от най-високия лихвен процент от повече от две десетилетия, потиснатото доверие и политическото напрежение от опита за пренаписване на конституцията. Признаци като нарастващото потребление на енергия и увеличаването на продажбите на дребно показват, че икономиката може да се възстанови. Анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват БВП на Чили да се разраства по-бързо от средния за Латинска Америка темп през 2024 г.

Перспективите за растеж получават тласък от намаленията на лихвените проценти, след като централната банка предприе понижение с 400 базисни пункта от края на юли миналата година. Очаква се годишната инфлация да се забави до целта от 3% през следващите месеци.

Правителството на Чили е по-оптимистично от много икономисти от частния сектор, като очаква БВП да нарасне с 2,5% през 2024 г. Възстановяването на растежа ще помогне за подобряване на бизнес средата, тъй като правителството привлича чуждестранни инвестиции в сектора за добив на литий, заяви министърът на икономиката Николас Грау.

Все пак властите постигнаха малък напредък по отношение на ключовите реформи, подклаждайки съмненията на инвеститорите относно възможните промени в данъците и пенсиите.

За милиони обикновени граждани реалната икономика остава блокирана. Има толкова много апартаменти, които стоят празни в Чили, че правителството обмисля да се намеси, за да закупи някои, а безработицата достига 8,4%, доста над нивата отпреди пандемията от близо 7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още