IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейски компании обмислят инвестиции в Чили за добив на литий

В списъка с компании, които са изразили интерес към страната, изпъкват Posco, SK Group и LG

15:33 | 19.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Богатата на литий Чили привлича вниманието на южнокорейските производители на електромобилни батерии, които планират да разработят заводи за преработка на суровината на местно ниво, съобщава Bloomberg, цитирайки ръководителя на правителствена агенция, която насърчава чуждестранните инвестиции.

InvestChile проведе срещи с представители на множество корейски компании, заяви изпълнителният директор Карла Флорес. Компаниите имат интерес да помогнат на Чили да превърне огромните си залежи от литий в междинни материали като железен фосфат за батерии, отчасти за снабдяване на американския пазар, добавя тя.

„Има шанс южнокорейски компании да разработят проекти за износ на литиев катод за САЩ“, изтъква Флорес в интервю.

Правителството на Чили търси начини да използва най-големите залежи на литий в света. В списъка с корейски компании, които са изразили интерес към страната, изпъкват Posco Holdings Inc., SK Group и LG Corp., посочва Флорес.

Posco Holdings и LG Chem заявиха, че разглеждат различни опции за инвестиции в региони, включително Чили, докато звеното за производство на батерии на SK On споделя, че проучва внимателно страната. И трите компании заявиха, че не са взели окончателни решения.

Миналата година Чили предостави на китайски фирми достъп до преференциални цени за литиев карбонат, произведен от SQM, вторият по големина производител на литий в света, за производство на катоди във фабрика, която ще бъде построена в северната част на страната. Редица японски компании също търсят начини да инвестират в Чили, съобщи чилийският министър на икономиката Николас Грау през октомври.

За разлика от проектите, управлявани от Китай, литият, преработен от южнокорейски компании в Чили, може да се класира за стимули в САЩ, които се фокусират върху диверсификацията на веригите на доставка на чиста енергия. Чили има споразумение за свободна търговия със САЩ.

Миналата година президентът на Чили Габриел Борич, който се стреми да разшири буксуващата литиева индустрия в страната, възложи на държавната компания Codelco - най-големия производител на мед в света, да ръководи разработката на белия метал, необходим за батериите на електрическите превозни средства. Чили вече се нарежда на второ място в света по производство на литий след Австралия, като търсенето в световен мащаб нараства, тъй като производителите на автомобили ускоряват производството на електрически превозни средства, за да намалят емисиите на парникови газове.

Решението на Борич дава на Codelco свобода за договаряне на сделки с нови компании, както и с настоящите партньори Albemarle и SQM.

В края на декември SQM постигна рамково споразумение, според което китайската компания ще предаде своя мажоритарен дял в чилийските си активи за добив на литий на държавната фирма Codelco в замяна на удължаване на операциите за още три десетилетия. Сделката позволява на новото публично-частно партньорство да увеличи производството в един от най-богатите източници на литий в света. Това също е важна първа стъпка в модела на правителството на Чили за отваряне на нови области за производство на ключовия минерал, използван в батериите за електрически превозни средства, тъй като търсенето се ускорява с напредъка на енергийния преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още