IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латинска Америка залага на местна верига на доставки за литий, докато ЕС търси ресурси

Много експерти се съмняват, че това ще стане на фона на приетия от блока Закон за суровините, който според тях укрепва неоколониалната икономическа рамка

09:20 | 23.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Докато глобалната надпревара за зелени технологии се разгорещява, Латинска Америка започва да осъзнава, че може да направи повече от това да предоставя обувки на основните спринтьори в състезанието. Регионът иска да управлява собствена верига на доставки, фокусирана върху намиращия се в изобилие тук литий, пише Politico.

Държави като Чили, Бразилия и Аржентина притежават едни от най-големите залежи на суровини в света – включително на литий, станал напоследък известен като „бялото злато“, тъй като е необходим при производството на батерии за електромобили.

В момента богатите на ресурси нации изнасят този литий в Китай за преработка и след това купуват готови продукти от азиатската суперсила.

Но тъй като Европейският съюз (ЕС) се стреми към по-задълбочено сътрудничество с Латинска Америка, за да задоволи своя растящ глад за литий, тези страни сега ясно дават да се разбере, че повече няма да следят досегашната стратегия на износ на суровини.

 „Не искаме да продаваме литий на Европа... Искаме да продаваме литиеви превозни средства, които се движат с литиеви батерии“, изтъква заместник-министърът на Аржентина по въпросите на Латинска Америка и Карибите Густаво Мартинтес Пандиани в кулоарите на среща на върха между лидерите на ЕС и техните латиноамерикански колеги по-рано тази седмица. „Това ще ни позволи да развием нашите способности по отношение на индустриите ни, на нашите компании, които изнасят с добавена стойност“, подчертава той, добавяйки: „Това е видът сътрудничество, което искаме да развием“.

Страните в региона наскоро предприеха мерки за по-голям контрол върху своите национални ресурси и вериги на доставки: Боливия вече призова за съвместна латиноамериканска политика с фокус върху лития, докато Чили обяви планове за национализиране на своята индустрия за добив на метала.

Запазването на стойността, генерирана чрез добива на суровини и изграждането на местни вериги на стойност— чрез рафиниране на тези материали на вътрешния пазар като първа стъпка — сега е сред основните искания на страните от Южна Америка, когато установяват партньорства с ЕС.

Като част от срещата на върха Чили и ЕС подписаха във вторник ново партньорство за интегриране на „вериги на стойност за устойчиви суровини, включително чрез съвместно разработване на проекти“.

„Това е първият път, в който имаме възможност да обсъдим с толкова ясни термини и механизъм, който ще ни отдалечи от екстрактивизма в Латинска Америка“, подчерта президентът на Аржентина Алберто Фернандес след срещата.

Бум на търсенето

ЕС залага на „литиевия триъгълник“, обхващащ Аржентина, Чили и Боливия – който държи около половината от идентифицираните световни залежи от метала – за да задвижи зеления си преход. В момента 78 процента от лития в блока идва именно от Чили.

Експертите обаче казват, че стремежът на региона за по-голям контрол върху тези ресурси е малко вероятно да се отрази негативно на доставките за ЕС.

„Не става въпрос непременно за конфликт между това, че Европа иска да изгради свой капацитет за рафиниране като същевременно подкрепя партньорски региони като Латинска Америка да направят същото“, изтъква Крис Херон, говорител на индустриалното лоби Eurometaux, като твърди, че търсенето на минералите е „толкова голямо, че и двете страни ще трябва да работят заедно“.

Последна актуализация: 09:04 | 23.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още