IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се подготвя да навлезе в Южна Америка чрез богатата на литий Чили

Компанията е регистрирала местно предприятие, като нейни представители са посетили обекти за добив на литий и проект за съхранение на енергия в страната през февруари

22:30 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. предприема мерки за стартиране на дейност в Чили, страна с най-големите залежи от литий в света, която обаче отчита бавен темп на внедряване на електромобили, съобщава Bloomberg.

Американската компания е регистрирала предприятието Tesla Chile SpA, става ясно от публикация в чилийски вестник от 28 септември. Подразделението може да извършва дейности като продажба и производство на автомобили и такива, свързани с „генериране на енергия“.

Производителят на електрически превозни средства също така набира служители за три позиции в столицата Сантяго, включително за мениджър на страната, „който да помогне за навлизането на пазара“, добавя Bloomberg, цитирайки публикации в LinkedIn.

Разбира се, регистрирането на бизнес дейности не означава непременно, че Tesla ще продължи с тези планове, но проправя легален път за това.

Екип на Tesla е посетил обекти за добив на литий и проект за съхранение на енергия в Чили през февруари, се посочва в доклад на компанията. „Тези пътувания се съсредоточиха върху въпроси, свързани с използването на вода, правата на местното население и използването на нови технологии, като директно извличане на литий (DLE), за добив на метала по по-ефективен начин, който намалява използването на земя, вода и енергия, “, изтъкват от Tesla.

Литият е ключов компонент в електромобилите батерии.

Tesla ще се присъедини към най-големия си конкурент в страната – китайската BYD Co., която миналия месец пусна в продажба в Чили своя електрически седан Seal, като част от експанзията си в Южна Америка.

Tesla ще се сблъска със същите бариери, пред които са изправени други продавачи на електрически превозни средства в региона. Електромобилите са средно 2,5 пъти по-скъпи от превозните средства с двигатели с вътрешно горене, изчислява BloombergNEF. Продажбите на този тип автомобили представляват само 2,5% от общите продажби на автомобили през първите девет месеца на годината, изтъква автомобилната асоциация на Чили.

Чили предлага едни от най-добрите условия в света за производство на енергия от възобновяеми източници. Бумът на възобновяемата енергия в страната обаче е възпрепятстван от пречки в преноса и липса на инфраструктура за съхранение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още