IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат блокадите по пътищата към литиевите находища в Чили

Местните общности са постигнали споразумение с властите на страната относно преговорите за добив на литий

16:30 | 13.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Местните общности в северната част на Чили се съгласиха да преустановят пътните блокади, които ограничават достъпа до гигантските литиеви находища в страната от 9 януари, съобщава Bloomberg.

Членовете на регионалния съвет на коренното население, известен като CPA, заявиха, че са постигнали споразумение с властите късно в петък.

Общностите настояват президентът на Чили Габриел Борич или министърът на минното дело Аурора Уилямс да посетят района. Те посочват, че не са били надлежно консултирани преди сделката, сключена в края на декември между SQM, вторият по големина производител на литий в света, и държавната Codelco, която ще увеличи производството в солниците в района на Атакама.

Планирано пътуване на Уилямс за среща с лидери на местните общностни беше отложено по-рано тази седмица поради разногласия в CPA.

SQM споделя, че операциите ѝ са били нарушени от пътните блокади, докато Albemarle, която извлича литий наблизо, посочва, че е работила нормално въпреки транспортните проблеми.

Протестът подчертава сериозно предизвикателство пред плана на Чили за налагане на по-голям държавен контрол върху метала, необходим за батериите, използвани за захранване на нарастващия световен парк от електрически превозни средства.

Йермин Баски, ръководител на местната общност Токонао, казва, че местни групи блокират обществени пътища, които водят до находищата в южната част на Атакама, предотвратявайки влизането или излизането на работници и транспортни съоръжения.

Около 500 протестиращи блокираха шест различни участъка по обществените пътища в района, настоявайки президентът Борич да ги включи в преговорите между SQM и правителството.

Investor.bg припомня, че в края на декември SQM постигна рамково споразумение, според което китайската компания ще предаде своя мажоритарен дял в чилийските си активи за добив на литий на държавната фирма Codelco в замяна на удължаване на операциите за още три десетилетия. Сделката позволява на новото публично-частно партньорство да увеличи производството в един от най-богатите източници на литий в света. Това също е важна първа стъпка в модела на правителството на Чили за отваряне на нови области за производство на ключовия минерал, използван в батериите за електрически превозни средства, тъй като търсенето се ускорява с напредъка на енергийния преход.

Според канадския предприемач от миннодобивната индустрия Робърт Фридланд планът на чилийското правителство да притежава контролен дял във всички бъдещи местни проекти за добив на литий ще ограничи инвестициите и рискува да спре прехода към чиста енергия. Президентът на страната Габриел Борич обеща да национализира литиевата индустрия, за да стимулира икономиката и да защити околната среда. Планът на Борич предвижда да се прехвърли контрола върху местната литиева индустрия от компании като SQM и Albemarle в ръцете на ново, управлявано от държавата дружество.

Ходът на Борич ще подкопае репутацията на Чили като едно от по-безопасните места за чуждестранни инвеститори в Латинска Америка и напомня „национализация“ на литиевия сектор в Индонезия, изтъква Фридланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още