IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската SQM си подсигури добива на литий в Чили за още три десетилетия

Ако бъде ратифицирана, сделката с Codelco ще позволи на новото публично-частно партньорство да увеличи производството в един от най-богатите райони на литий в света

21:00 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

SQM, вторият по големина производител на литий в света, постигна рамково споразумение, според което китайската компания ще предаде своя мажоритарен дял в чилийските си активи за добив на литий на държавната фирма Codelco в замяна на удължаване на операциите за още три десетилетия, съобщава Bloomberg

Ако бъде ратифицирана, сделката ще позволи на новото публично-частно партньорство да увеличи производството в един от най-богатите източници на литий в света. Това също е важна първа стъпка в модела на правителството на Чили за отваряне на нови области за производство на ключовия минерал, използван в батериите за електрически превозни средства, тъй като търсенето се ускорява с напредъка на енергийния преход.

След няколкомесечни разговори двата преговарящи екипа, водени от главния изпълнителен директор на SQM Рикардо Рамос и председателя на Codelco Максимо Пачеко, постигнаха първоначалното споразумение за развитието на операциите в Атакама за периода 2025-2060 г.

Съгласно условията на меморандума за разбирателство новата оперативна компания ще поеме активите от 2025 г., като Codelco ще притежава 50% +1, а SQM 50% -1.

До 2030 г. SQM ще запази контрола върху операциите при равен брой представители в борда, въпреки че Codelco ще има някои права на вето. След това от 2031 г. до 2060 г. операцията ще премине към нов лизинг за добив, който ще бъде подписан от Codelco, като държавният миннодобивен гигант ще получи оперативен контрол, въпреки че SQM ще има някои права на вето.

Изходни числа

По отношение на продажбите сделката ще поддържа добива на повече от 275 000 тона литий годишно до 2031 г., като начинът, по който е структурирана, ще насърчи SQM да се насочи към 300 000 тона, пише анализаторът на BMO Capital Markets Джоел Джаксън.

Въпреки че споразумението е в полза на Codelco, на инвеститорите в SQM се предлага известно облекчение, като се има предвид, че текущите договори на частния оператор изтичат през 2030 г.

„Сделката е сложна, но повишава стойността за акционерите, които потенциално са изправени пред по-тежки сценарии след 2030 г.“, пише Джаксън в бележка до клиенти.

Едно финализирано споразумение също би дало на правителството на чилийския президент Габриел Борич така необходимата победа в новия му публично-частен модел за разработване на литий.

Чили има най-големите залежи от литий в света, но губи пазарен дял, тъй като производството остава ограничено до две операции на един обект.

Борич обяви нов модел за разработване на литий през април, заявявайки, че държавата ще вземе контролен дял в бъдещи находища, разработвани от публично-частни партньорства и считани за стратегически важни.

Администрацията му остави Codelco да отговаря за договарянето на условията за всеки отделен случай, включително с действащите производители - SQM и Albemarle Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още