IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролен гигант се фокусира върху добива на литий като част от своята диверсификация

За първи път Exxon ще инвестира в голям проект за добив на неизкопаеми горива в своята нова история

23:00 | 13.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският енергиен гигант Exxon Mobil планира да започне да добива литий в Арканзас, с което иска да установи трайни позиции във веригата на доставки на електромобилни батерии, съобщава Bloomberg.

За първи път петролната компания ще инвестира в голям проект за добив на неизкопаеми горива в своята нова история.

Exxon придоби права върху над 30 хил. декара във формацията Smackover в Южен Арканзас и планира да започне производството на литий до 2027 г. Проектът ще превърне Exxon във „водещ доставчик на електрически превозни средства до 2030 г.“, става ясно от изявление на компанията.

Енергийният концерн е една от няколкото петролни и газови компании, които искат да разширят дейността си в сектора на лития, което би помогнало за осигуряване на опора на бързо разрастващия се пазар за съхранение на енергия. Използването на метала в батериите за електрически превозни средства също би помогнало за смекчаване на загубите от очакваното намаляване на потреблението на бензин и дизел през следващите десетилетия.

„Литият е от съществено значение за енергийния преход и ExxonMobil има водеща роля в проправянето на пътя за електрификация“, изтъква Дан Аман, президент на отдела за нисковъглеродни решения в Exxon.

Петролният гигант проведе разговори с Tesla, Ford Motor, Volkswagen AG и други автомобилни производители по-рано тази година, тъй като се стреми да изгради бизнес около метала.

Литият не е геологично оскъден като други батерийни метали като кобалт и никел, но добивът на висококачествени количества в мащаб е голямо предизвикателство. Главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс каза, че извличането му от солни басейни може да бъде както по-евтино, така и по-екологично от добива, който в момента е най-разпространеният производствен метод.

Въпреки че плановете на компанията все още са на ранен етап, Exxon вярва, че нейният опит в сондирането и обработката на течности може да даде на компанията конкурентно предимство при получаването на литий от подземни находища. Възможността за производство на литий от Smackover в Арканзас изглежда „все по-обещаваща“, изтъква Уудс.

Спот цените на лития се сринаха тази година поради забавянето на икономиката на Китай и опасенията относно достъпността на електрическите превозни средства в САЩ и Европа. Все пак дългосрочната картина изглежда стабилна. BloombergNEF очаква глобалното търсене на литий да нарасне почти пет пъти до края на десетилетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още