IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Франция се забавя до най-ниското си ниво от август 2021 г.

Отделен доклад на френската статистическа служба показа, че потребителските разходи през февруари са намалели с 0,6%

12:04 | 29.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията във Франция се охлажда до под 3% за първи път от 2 години и половина, потвърждавайки тенденцията, която насочи Европейската централна банка (ЕЦБ) към намаляване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се повишили с 2,4% през март спрямо същия месец на миналата година след ръст от 3,2% през февруари, става ясно от данни на френската статистическа агенция Insee.

Забавянето на инфлацията е по-голямо от очакванията на анкетирани от Bloomberg икономисти, които прогнозираха ръст на потребителските цени от 2,8%.

Очаква се данните за еврозоната, които ще бъдат публикувани следващата седмица, да покажат леко забавяне на инфлацията до 3% спрямо 3,1% от февруари. Данните за Италия се очакват по-късно в петък, като прогнозите са за инфлационен темп от 1,5%.

На фона на инфлацията, която се доближава до целта на ЕЦБ от 2%, повечето представители на регулатора обявиха подкрепата си за намаление на лихвите, като гуверньорът Кристин Лагард сигнализира, че това може да стане на заседанието през юни.

Икономисти и пазари споделят това очакване, като инвеститорите почти изцяло залагат на намаляване на лихвения процент по депозитите до 3,75% от 4% на заседанието на ЕЦБ на 6 юни.

Управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало каза, че има вероятност ЕЦБ да прибегне до облекчаване на паричната политика още на априлското заседание, като предупреди, че прекомерното изчакване да се предприемат действия рискува да нанесе неоправдани щети на икономиката.

„Рисковете за инфлацията вече са балансирани, но рисковете за растежа са в посока надолу“, посочва Дьо Гало в четвъртък. „Дойде време да се застраховаме срещу този втори риск, като започнем да намаляваме лихвите“, категоричен е той.

Френската инфлация се охлажда до 2,4% през март. Графика: Bloomberg Френската инфлация се охлажда до 2,4% през март. Графика: Bloomberg

Все пак някои централни банкери остават предпазливи по отношение на увеличенията на заплатите, които могат да продължат да подхранват натиска върху цените, особено в сектора на услугите, където трудът съставлява голям дял от разходите.

Докладът за инфлацията във Франция показва, че инфлацията при услугите се е забавила до 3% през март от 3,2% през февруари. При промишлените стоки също се наблюдава забавяне на ценовите ръстове до 0,1% от 0,4% месец по-рано.

За френското правителство скорошната дезинфлация е нож с две остриета. По-бавното увеличение на цените подкопа данъчните постъпления, допринасяйки за разширяване на бюджетния дефицит, но властите също разчитат на облекчаване на натиска върху разходите, за да помогнат на икономиката да излезе от стагнацията.

Отделен доклад от Insee показа, че потребителските разходи през февруари не са нараснали спрямо предходния месец, намалявайки с 0,6%. Икономистите очакваха увеличение от 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още