IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете от рецесия във Франция през четвъртото тримесечие се разсейват

Бизнес проучване на централната банка отчита по-голям от очакваното ръст на БВП

12:35 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вероятността Франция да е изпаднала в рецесия е все по-малка, тъй като бизнес проучване на централната банка на страната показва, че активността в края на миналата година е била по-висока от очакваното, пише Bloomberg.

Въз основа на резултатите от последното си проучване сред 8,5 хил. френски фирми Френската централна банка заяви, че растежът през четвъртото тримесечие се доближава повече до 0,2%, отколкото прогнозираните по-рано 0,1%.

Френската икономика вероятно се е върнала към растежа през последното тримесечие на 2023 г. Графика: Bloomberg Френската икономика вероятно се е върнала към растежа през последното тримесечие на 2023 г. Графика: Bloomberg

Този резултат, подкрепен от сектора на услугите и в по-малка степен от фабричното производство, би помогнал на страната спокойно да се размине с две последователни тримесечия спад, след като брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 0,1% в периода юли-септември.

Гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало заяви по телевизия France 2, че ако експанзията продължи със същия темп като през четвъртото тримесечие, икономиката ще може да постигне очаквания от централната банка растеж от 0,9% през следващата година.

„Растежът е по-бавен, но подчертавам, че е положителен“, посочи Дьо Гало. „Преди се страхувахме от рецесията, но Франция няма да претърпи такава, освен ако не възникнат неочаквани сътресения“, допълни той.

Стабилността на Франция показва, че Европейската централна банка (ЕЦБ) може и да успее да постигне „меко икономическо приземяване“, след като повиши лихвите си до рекордните 4% миналата година, за да охлади инфлацията.

Други икономики, в това число и Германия, все още страдат от трайния спад във фабричното си производство. Вицегуверньорът на Европейската централна банка Луис де Гиндос заяви в сряда, че слабите данни сигнализират, че в еврозоната може и да е настъпила рецесия.

За 2024 г. проучването на централната банка показа, че компаниите все още очакват активността в сектора на услугите и фабричното производство да се увеличи през януари, макар и с по-бавни темпове.

От централната банка също заявиха, че инфлационният натиск в тези два сектора продължава да намалява, като през декември делът на компаниите, които са повишили цените си е намалял.

Вилроа заяви, че инфлацията, измерена чрез потребителските цени, остава твърде висока във Франция, но би трябвало да се забави под 3% „през следващите няколко месеца“ и преди втората половина на годината.

По-рано тази седмица той каза, че ЕЦБ трябва да намали лихвите си през 2024 г., въпреки че зависи от данните кога точно ще се случи това.

„По-слабата инфлация означава по-добра покупателна способност и силно потребление, така че очакваме икономиката да набере инерция и през следващата година, и през 2026 г.“, прогнозира Дьо Гало.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още