IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай се ангажира да увеличи вноса на стоки и услуги от Франция

Това се случва след започналото разследване от ЕК за износа на китайски електромобили, инициирано от Париж

14:02 | 01.04.24 г.
Френският външен министър Стефан Сежурне (вляво) и китайският му колега Ван И (вдясно) на срещата си в Пекин. Снимка: EPA/БГНЕС
Френският външен министър Стефан Сежурне (вляво) и китайският му колега Ван И (вдясно) на срещата си в Пекин. Снимка: EPA/БГНЕС

Китай се ангажира да внася повече висококачествени продукти и услуги от Франция, след като разследване в Европа на износа на китайски електромобили, подкрепено от Париж, създаде опасност от пряк търговски спор между двете страни, предава Ройтерс.

Китайският външен министър Ван И заяви на пресконференция с френския си колега Стефан Сежурне, че Китай се надява политиката на Европа за намаляване на риска да не е насочена към конкретни страни и че тя не бива да нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО).

Ван заяви, че откъсването от Китай е най-големият риск.

„Ние постоянно смекчаваме достъпа до пазара, включително насърчаваме притока на трансгранични данни", заяви Ван и допълни, че Китай ще положи повече усилия да отговори на притесненията на френските компании за достъпа им до пазара.

Сежурне заяви, че Франция ще продължи разговорите си за намаляване на риска с Китай и уточни, че това не означава, че Европейският съюз ще предприеме протекционистични мерки.

Европа следва стратегия за намаляване на риска и на зависимостта от Китай, за да задържи индустриалното си превъзходство и конкурентоспособност.

Миналата година Европейската комисия започна разследване за това дали индустрията на електромобилите в Китай се е възползвала от несправедливи субсидии и за да реши дали да наложи по-високи вносни мита върху китайски електромобили с цел да защити европейските автомобилни производители. Ходът беше насърчен от Париж.

В отговор Китай започна през януари антидъмпингово разследване на вноса на коняк от Европа, голяма част от който идва от Франция.

Китайският министър на търговията ще пътува за Европа този месец, придружен от представители на лидерите на автомобилния пазар BYD, SAIC и Geely, за разговори относно разследването на Комисията.

В изказването си Сежурне заяви още, че Франция е притеснена от предоставянето на балистични ракети от Северна Корея на Русия за войната в Украйна и допълни, че няма да се стигне до траен мир, ако Украйна не е основна страна в мирните преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още