IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Чили се разширява за втори пореден месец

Чилийската икономика отчита най-големия си ръст на годишна база от май 2022 г.

22:01 | 01.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическата активност в Чили расте за втори пореден месец на фона на увеличенията в множество сектори, подкрепяйки твърденията на правителството, че възстановяването постепенно набира сила, съобщава Bloomberg.

Индексът Imacec, заместител на брутния вътрешен продукт (БВП), се увеличава с 0,8% през февруари в сравнение с януари, изоставайки леко от медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти за ръст от 1%. Въпреки това повишението през януари на месечна база беше преразгледано в посока нагоре, до 2%, съобщи централната банка.

Индексът също нарасна с 4,5% спрямо предходната година, отбелязвайки най-големия годишен скок от май 2022 г.

Икономиката на Чили набира скорост, след като политическото напрежение, слабото търсене и ускорената инфлация натежаха върху активността през 2023 г. Очаква се централната банка да удължи своя цикъл на намаляване на лихвите на заседанието във вторник, а секторите, включително производството и търговията на дребно, се подобряват.

Правителството се придържа към прогнозата за растеж от 2,5% за тази година, което би било над средното за Латинска Америка.

Икономиката на Чили се разширява в началото на годината. Графика: Bloomberg Икономиката на Чили се разширява в началото на годината. Графика: Bloomberg

Добивната дейност се е увеличила с 2,5% на месечна база, изтъква централната банка. Промишлеността отчита ръст от 2,1%, докато услугите се повишават с 0,5%, а търговията - с 0,4%.

Очаква се централните банкери да намалят разходите по заемите със 75 базисни пункта до 6,5%, спад от достигнатите 11,25% в началото на цикъла на облекчаване през юли.

Представителите на регулатора сигнализираха за желанието си да изведат лихвите до неутрално ниво близо до 4% през втората половина на годината.

Отделни данни, публикувани в четвъртък, показаха, че продажбите на дребно и фабричното производство отбелязват по-бърз растеж на годишна база през февруари, отколкото очакваха икономистите. Безработицата достигна 8,5% през месеца.

Възстановяването на растежа на Чили ще помогне за подобряване на бизнес средата, тъй като правителството примамва инвестиции в сектори като добив на литий, изтъква министърът на икономиката Николас Грау в интервю през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 01.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още