IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джером Пауъл: Липсва допълнителен напредък тази година към целта за инфлацията

Сегашното състояние на лихвената политика трябва да остане непроменено, счита председателят на Фед

21:48 | 16.04.24 г.
Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Фед Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че икономиката на САЩ, макар и силна, не показва признаци за връщане на инфлацията към целта на централната банка, намеквайки, че понижения на лихвите са малко вероятни в скоро време, предава CNBC.

В изказване на форум, посветен на икономическите отношения между САЩ и Канада, Пауъл заяви, че макар инфлацията да продължава да се забавя, това не се случва достатъчно бързо и сегашното състояние на лихвената политика трябва да остане непроменено.

„Най-скорошните данни показват стабилен ръст и продължаваща сила на трудовия пазар, но също и липса на по-голям напредък от началото на годината към връщането на инфлацията до целта ни от 2%“, заяви председателят на Фед по време на обсъждане в един от панелите на форума.

В унисон с изявления през последно време на представители на централната банка Пауъл посочи, че сегашното ниво на политиката вероятно ще се запази, докато инфлацията не се доближи до целта.

От юли 2023 г. Фед запазва основния си лихвен процент в целевия диапазон между 5,25%-5,5%, най-високото ниво от 23 години насам. Той е резултатът от 11 последователни повишения на лихвите, които започнаха през март 2022 г.

„Данните през последно време явно не ни вдъхват по-голямо доверие, а вместо това показват, че вероятно ще е нужно повече време от очакванията, за да постигнем доверието. Затова смятаме, че политиката е в добра позиция да управлява рисковете, пред които сме изправени“, коментира Пауъл.

Той допълни, че докато инфлацията не покаже по-голям напредък, „може да запазим сегашното ниво на ограничения, колкото е необходимо“.

Изказването му следва публикувани данни за инфлацията през първите три месеца на 2024 г., която бе по-висока от очакванията. Индексът на потребителските цени за март, оповестен миналата седмица, показа, че инфлацията е достигнала годишен темп от 3,5%, много под връхната точка от около 9% в средата на 2022 г., но с постоянно ускоряване от октомври 2023 г.

Доходността по американските държавни ценни книжа се повиши след изказването на Пауъл. Тази по 2-годишните облигации, които са особено чувствителни към решенията за лихвите на Фед, за кратко надхвърли 5%, а доходността по 10-годишните облигации се повиши с три базисни пункта. Широкият измерител S&P 500 за кратко се оцвети в червено, след което се възстанови.

Пауъл отбеляза, че предпочитаният от Фед индекс за инфлацията – разходите за лично потребление, през февруари е показал, че основната инфлация е достигнала 2,8% и почти не се е променил през последните няколко месеца.

„Казахме във (Федералната комисия по отворения пазар), че ще имаме нужда от по-голямо доверие, че инфлацията се насочва устойчиво към 2% преди да стане уместно да смекчим политиката“, коментира Пауъл. „Данните през последно време не ни вдъхват по-голямо доверие и вместо това показват, че вероятно ще е нужно по-дълго време от очакванията, за да постигнем това доверие“, допълни той.

Финансовите пазари трябваше да коригират очакванията си за понижения на лихвите тази година. В началото на 2024 г. трейдърите предвиждаха шест или седем понижения тази година, започващи от март. С публикуването на данните очакванията се промениха на едно-две понижения с по четвърт процентен пункт, които няма да започнат до септември.

В най-новите си актуализирани очаквания представители на Федералната комисия по отворения пазар сигнализираха, че очакват три понижения на лихвите тази година. Но редица централни банкери подчертаха през последните дни зависимото от данните естество на политиката и не се ангажираха с конкретно ниво на намаленията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 16.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още