IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкрутите у нас намаляват, но регистрациите на нови компании също

Най-голям спад при новорегистрираните фирми за една година отчита строителният сектор

12:46 | 17.04.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Банкрутите в Блгария намаляват през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2023 г., но спад отчитат и регистрациите на нови фирми.

Броят на фалиралите компании у нас намалява с 14,1% на годишна база, забавяйки темпа си на спад от предишното тримесечие. Общо 992 фирми са обявили несъстоятелност за периода януари-март тази година.

В същото време новорегистрираните правни единици в страната са 12 229, като броят им намалява със 7,4% на годишна база. Положително е обаче, че темпът се увеличава в сравнение с предишното тримесечие, когато е бил 2,4% на годишна база.

В сравнение с периода октомври-декември 2023 г. броят на новорегистрираните фирми у нас се е увеличил с 13,1%, а на обявилите несъстоятелност - с 1,5%.

 

Резултати по сектори

От всички новорегистрирани фирми през първите три месеца на годината най-много са в сектор „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“ - 88,4% от всички, или общо 10 812 единици. Най-голям дял обявени в несъстоятелност за периода от всички обаче отново се падат на същия сектор - 78,3%.

На годишна база обаче секторът отчита ръст от новите компании едва от 2%, колкото е и увеличението в сектор "Образование; хуманно здравеопазване и социални дейности". Най-голямо увеличение на новорегистрираните компании се отчита в "Хотелиерство и ресторантьорство" - 32%. На другия край е строителният сектор, който отчита спад на новорегистрираните фирми от 82% - от 1288 до 233.

В същото време броят на фалиралите компании расте в само един сектор за година - "Транспорт и съхранение" с 53%. Най-голям е спадът в "Хотелиерство и ресторантьорство" - с 46%.

Най-сериозно е съотношението между новорегистрираните и оказалите се в несъстоятелност компании в промишлеността - на всеки близо 3 нови фирми една е фалирала през първото тримесечие. На другия край е сектор "Образование; хуманно здравеопазване и социални дейности", където по една компания е изпаднала в несъстоятелност на всеки близо 19 новорегистрирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още