IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският град на бъдещето Неом търси свеж капитал за проектите си за 1,5 трлн. долара

Очаква се първата продажба на дълг в риали по-скъсно през годината, съобщават запознати

21:30 | 17.04.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реклама на Неом. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Реклама на Неом. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Футуристичният бъдещ град Неом в Саудитска Арабия ще осъществи първа продажба на дълг в риали по-късно през годината в опит да набере още средства за строителството си на обща стойност 1,5 трлн. долара. За това съобщават източници, запознати с въпроса, пред Bloomberg.

Саудитските власти са се спрели на няколко банки, сред които HSBC Holdings и подразделението за ценни книжа на Al Rajhi Bank и Saudi National Bank, като консултанти по продажбата на ислямския дълг – наричан още сукук, посочват запознатите.

Продажбата на дълга може да се осъществи най-рано през втората половина на годината. Източниците подчертават, че финалното решение за времевата рамка и размерът на емисията ще зависи от пазарните условия.

Представители на проекта Неом, HSBC и Saudi National Bank са отказали да коментират, докато говорител на Al Rajhi Bank не е отговорил на запитване.

Градът, който трябва да бъде разположен в северозападната пустинна част на кралството, е емблематичен проект за принц Мохамед бин Салман. Негов основен елемент е т. нар. Линия – сграда, простираща се на 170 км, където ще се извършват всички основни дейности на града. Неом също така предвижда и строителството на индустриална зона, пристанища и туристически дестинации.

По-голяма част от финансирането засега идва под формата на капиталови инжекции от собственика – Суверенният фонд на Саудитска Арабия, който се ръководи от принц Мохамед. Но за да се осъществят амбициозните планове за строителството на града, са необходими и други източници на средства.

Наскоро Неом си осигури заем от 10 млрд. риала от група саудитски банки, съобщават двама други източници. Набран е и заем от 3 млрд. риала за финансирането на Синдала – луксозен остров за туристи в Червено море.

Засега Саудитска Арабия сви средносрочните си амбиции за изпълнение на Линията, коментираха по-рано за Bloomberg източници. По-рано правителството се надяваше да има 1,5 млн. жители в Линията до 2030 г., но сега очакванията са те да са по-малко от 300 хил. души.

Плановете за сукук идват на фона на намерението на Публичния инвестиционен фонд – основният държавен фонд на кралството, да ускори продажбите на дълг. Фондът също така обмисля поемането на дълг или продажбата на акции в компании, които контролира, в опит да намери нови източници на свеж капитал.

Общите разходи на фонда се очакват да достигнат 70 млрд. долара на година след 2025 г., което е повече от сегашните равнища от около 40 до 50 млрд. долара на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 0
evlogi
преди 1 седмица
1.5 трилиона за тоз фамозен НЕОМ....Очертава се Мохамед бин Салман да профука капитала на СА в мегаломански проекти с доста съмнителна икономическа стойност. Не че ми дреме особено за тез камилари де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 13
zelka007
преди 1 седмица
"линията" засега са я съкратили от 170км на 2,4км ... :))) ... само можем да гадаем какво са обещали рассияните на принца , за да си съкрати добива 20% и да им отстъпи лъвският пай от пазара на петрол в Поднебесната кинкалерия , и да поддържат цена на петрола под 90 за барел ... щото това му мачка , буквално! , разточително-прахосническите бюджети ... за да може зануленото-злобарче-детеубиец от бункера под кремля да си плаща за СВОто ... мдааа ... то горе-долу е ясно какво му е обещал де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 14
zelka007
преди 1 седмица
До: cyclop ... ти нали си свободен и независим , не ги мисли хората там ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
cyclop
преди 1 седмица
Това не е "град" на бъдещето, това е затвор в пустинята, зловещ, античовешки, унищожителен за околната среда, но със скъпа рекламна кампания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още