IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мегапроекти в пустинята източват хазната на Саудитска Арабия

За да държи развито кранчето на разходите, Кралството се обърна към инструмент, който отбягваше през последните десетилетия: заеми

22:30 | 20.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През изминалата година Саудитска Арабия обяви редица смели планове за разходи: развитие на имоти на стойност 48 млрд. долара, закотвени в куб, висок 400 метра; глобална авиокомпания, която да се конкурира с индустриалните гиганти; сливане с PGA Tour; инвестиция от 100 млрд. долара в производство на чипове и електроника.

Всичко това придобива все по-колосални финансови мащаби.

Държавният фонд на страната, който е натоварен с тези инициативи, миналия месец заяви, че паричните му нива към септември са спаднали с приблизително три четвърти до около 15 млрд. долара, най-ниското ниво от декември 2020 г., когато фондът започна да отчита данни, пише Wall Street Journal.

За да държи развито кранчето на разходите, Кралството се обърна към инструмент, който отбягваше през последните десетилетия: заеми. Освен това планира друга огромна продажба на акции в перлата в короната на страната, петролния гигант Saudi Aramco, разкриват източници, запознати с продажбата.

Прекомерните разходи и заеми подчертават екстензивните амбиции на престолонаследника принц Мохамед бин Салман относно страната и показват как те могат да се сблъскат с фискални напрежения в свят на повишени лихвени проценти и умерени цени на петрола.

Кралството вече е на половината път по отношение на плана за икономическо развитие, наречен „Визия 2030“, който има за цел да превърне Саудитска Арабия в икономически диверсифицирана сила. Принц Салман описва визията си да превърне Близкия изток в „нова Европа“.

Миналата пролет страната поръча самолети Boeing за 35 млрд. долара, половината за новата авиокомпания. Държавният инвестиционен фонд разтърси икономиката на професионалния голф и футбола чрез предложено сливане на своите LIV Golf и PGA и обяви сериозни предложения за привличане на футболисти от Висшата лига за местната саудитска лига .

Рияд има и нови ангажименти, включително план за влагане на 38 млрд. долара за развитие на сектор за електронни спортове и видеоигри, както и за създаване на местна индустрия за производство на електрически автомобили.

„Визия 2030“, съчетана с мерки за социална либерализация като интегрирането на жените в работната сила и по-активна външна политика, представлява израз на фактическото управление на принц Мохамед в страна с население от 36 млн. души.

Сред най-скъпите елементи на плана са набор от т.нар. „гигапроекти“. Те включват New Murabba, разширяване на Рияд куб и яхтен курорт на Червено море. Най-забележителният проект е планиран деветмилионен град, наречен Неом, който включва чифт покрити с огледално стъкло стени-сгради, по-високи от „Емпайър Стейт Билдинг“, които ще струват 500 млрд. долара.

Голяма част от разходите тепърва ще се увеличават. Гигапроектът относно Рияд на стойност 62 млрд. долара, наречен Diriyah, представлява море от строителни кранове, докато армии от багери копаят основите за първите секции на дългите кули на Neom. Миналия месец Neom отдели 5 млрд. долара за изграждане на язовир в основата на планиран сух планински ски курорт, поради силната си зависимост от изкуствен сняг.

Учени с фокус върху фонда, казват, че той може да се нуждае от още стотици милиарди долари от саудитската държава. Планът за 2030 г. изисква фондът, известен като Фонд за публични инвестиции (PIF), да управлява активи от 2 трлн. долара, спрямо 718 млрд. долара към септември.

PIF заяви, че очаква да получи повече финансиране от правителството.

В същото време, когато разходите се увеличават, приходите от петрол с охлаждат. Международният валутен фонд (МВФ) изчислява, че цените на петрола трябва да бъдат над 86 долара за барел през 2023 г. и 80 долара за барел тази година, за да се балансира правителственият бюджет. Цените се движеха около 81 долара на барел през последната година. Въпреки огромните разходи Саудитска Арабия претърпя рядък икономически спад през 2023 г.

Тази година се очаква Кралството да отчете бюджетен дефицит от 21 млрд. долара, или около 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП). Рияд прогнозира, че ще поддържа малки годишни дефицити до 2026 г., промяна от предишна прогноза за излишъци.

За да компенсира разликата, Саудитска Арабия започна годината с две масивни продажби на дълг. В началото на януари правителството хвана инвеститорите неподготвени с предлагането на облигации за 12 млрд. долара . Само дни по-рано Рияд изчисли, че ще заеме около 9 млрд. долара от международните дългови пазари през цялата 2024 г. Няколко седмици по-късно PIF отделно продаде облигации за 5 млрд. долара.

Извън САЩ, Саудитска Арабия има повече неизплатени облигации, деноминирани в долари – приблизително 100 млрд. долара – от който и да е субект в света с изключение на Световната банка.

Никой не прогнозира неизбежен финансов срив за страната, която разполага с много фискални възможности. Очаква се дългът на Саудитска Арабия да достигне 26% от нейния БВП тази година, след като достигна дъно на ниво от 1,5% преди десетилетие, изтъква Capital Economics.

Такива нива на дълга са консервативни – съотношението дълг към БВП на Германия, която е внимава с бюджета, е повече от два пъти по-високо. Резервите в чуждестранна валута в централната банка на Саудитска Арабия са около 400 млрд. долара, което е спад от 700-те милиарда долара през 2015 г. Саудитска Арабия използва тези пари, за да поддържа обвързаността на валутата си с долара и в миналото е прехвърлила част към PIF.

Въпросите за това дали темпът на емитиране на дългове ще продължи натежаха върху цените на саудитските облигации и повишиха лихвения процент, който плаща за вземане на заеми, посочва Разан Насър, анализатор в T. Rowe Price.

Друг начин за набиране на пари: Рияд има планове да продаде 1% от държавната петролна компания Aramco на инвеститори на фондовия пазар, разкриват източници, запознати с продажбата. Този ход може да донесе около 20 млрд. долара. Постъпленията от първичното публично предлагане (IPO) на Aramco на стойност 25,6 млрд. долара през 2019 г. до голяма степен отидоха в PIF. Суверенният фонд притежава 8% от Aramco.

Продажбата на акции на Aramco обаче върви с компромиси. Това намалява един от най-големите източници на текущи приходи на държавата: дивидентите на Aramco.

Темпът на разходите за миналата година превърна PIF в най-активния суверенен фонд в света, сочат данни на консултантската фирма Global SWF. PIF похарчи 32 млрд. долара за 49 придобивания и други сделки, проследени от Global SWF, което е с 33% повече от предходната година.

Представители на Саудитска Арабия казват, че искат външни инвеститори да помогнат за споделянето на тежестта. Страната наскоро осъществи съдебни реформи, за да направи правната система по-приятелска към външния капитал. Но преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в проекти за 2030 г. са ограничени. Опасенията относно по-ранните амбициозни проекти остават, тъй като тук се наблюдава застой. А някои инвеститори остават предпазливи относно петното върху репутацията на страната от убийството на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още