IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиан Линднер: Германия не трябва да копира от САЩ, защото IRA не забавя инфлацията

Според германския финансов министър американската инфлация остава висока, което принуждава Федералния резерв да реагира

22:00 | 17.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германският финансов министър Кристиан Линднер предупреди коалиционните си партньори да не подражават на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (IRA), като каза, че противно на името си, законодателството не е успява да ограничи потребителските цени в най-голямата икономика в света.

Говорейки на събитие във Вашингтон, Линднер се позова на критици у дома, които настояват пред него да разхлаби контрола върху публичните разходи, за да се справи с редица проблеми - от разпадащата се инфраструктура до слабия  растеж, пише Bloomberg.

„Защо мечтаете за закон за намаляване на инфлацията в Германия, когато Законът за намаляване на инфлацията на САЩ не успява да намали инфлацията?“, пита Линднер на сесия в кулоарите на срещите на Международния валутен фонд (МВФ). „Не искам да съм неучтив, но ако погледнем икономическото развитие в САЩ, инфлацията отново е по-висока и това принуждава Фед да реагира“.

IRA, приет през 2022 г., допринесе за бума на фабрично строителство в САЩ наред със съпътстващото законодателство за инфраструктурата и полупроводниците, на свой ред подкрепяйки по-силен от очакваното икономически растеж. Администрацията на президента Джо Байдън обяви мерките за намаляване на цените на лекарствата - включени в IRA - с аргумента, че това е помогнало в борбата с инфлацията.

Инфлацията в Германия се забави от върха от над 11% в края на 2022 г. до едва 2,3% през март. И все пак икономиката остава в рецесия, докато МВФ очаква растеж от едва 0,2% през 2024 г. – най-мрачната прогноза за страна от Г-7. Икономиката на САЩ междувременно се очаква да се разшири с 2,7% тази година.

„Нямаме липса на пари от публичния сектор, имаме липса на производителност, рамкови условия“, изтъква Линднер. „Индустрията не е толкова добра, колкото би трябвало да бъде, така че не се нуждаем от повече пари на данъкоплатците или по-висок държавен дълг, трябва да се съсредоточим върху предлагането – хората трябва да се радват да правят бизнес в Германия, защото очакват забележителни печалби в Германия“, категоричен е финансовият министър.

Той също така каза, че прогнозира така нареченото меко кацане за неговата страна и че в допълнение към вероятния тласък от очакваното парично облекчаване на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-късно тази година, този резултат ще се дължи на фискалната политика на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 17.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
alex8712
преди 1 седмица
''но ако погледнем икономическото развитие в САЩ, инфлацията отново е по-висока'' - е погледнете го това развитие, САЩ расте по-бързо от Китай, докато Германия е в рецесия. IRA никога не е бил закон за инфлацията, а закон за държавна стимули и индустриална политика - види се, доста успешна. Но пък от друга страна какво друго да очакваш от мин фин - той гледа кесията да е затворена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още