IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се забавя до най-ниското си ниво от почти три години

Според новите данни ускорението на цените в най-голямата европейска икономика достига 2,3%

10:23 | 12.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Инфлацията в Германия се забавя през март, подпомогната от спада в цените на храните и енергоносителите. Това сочат окончателните данни на Федералната статистическа служба от петък, цитирани от Ройтерс.

Според новите данни инфлацията в най-голямата европейска икономика се забавя до 2,3%, което е най-ниското ѝ ниво от юни 2021 г. насам. Германските потребителски цени, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз, се повишават с 2,7 на сто на годишна база през февруари.

Базисната инфлация в страна, която изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, е била на ниво от 3,3% през март, което е спад спрямо отчетените 3,4% през февруари.

Базисната инфлация се следи отблизо от Европейската централна банка (ЕЦБ), за да се прецени устойчивостта на ценовия натиск.

"През март 2024 г. храната беше по-евтина за потребителите, отколкото година по-рано, за първи път от февруари 2015 г. насам", заяви Рут Бранд, председател на статистическата служба. Цените на хранителните продукти се понижават с 0,7 на сто на годишна база.

Цените на енергоносителите са били с 2,7% по-ниски през март, отколкото през същия месец на предходната година. От началото на годината цените на енергоносителите постоянно се понижават, като повличат надолу общата инфлация.

Основната инфлация обаче почти не се забавя.

Инфлацията в Германия е подкрепена от тенденцията за нарастване на цените на услугите, чиито цени все повече се доминират от резкия скок на разходите за заплати, както и от повишаването на наемите.

През март цените на услугите са били с 3,7% по-високи на годишна база. Наемите, чието увеличение е с 2,1% на годишна база, е съществено за динамиката на цените на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още