IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата в Испания изправя туристи срещу местни в битката за вода

Плувните басейни са поредната гореща точка в борбата на страната да се справи с последиците от климатичните промени

13:26 | 18.04.24 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Заплахата от още едно сухо лято в Испания изправя туристи срещу местни жители, леви срещу десни в битки за водата в най-известните ваканционни дестинации в страната, пише Financial Times.

Плувните басейни в хотелите са поредните горещи точки в борбата на Испания да се справи с последиците от климатичните промени. Местните власти са принудени да обмислят строг контрол върху използването на водата, за да не пресъхнат кранчетата в южните области.

Десни политици се опитват да глезят летовниците, а лидери на леви партии посочват хотелите като част от проблема.

Управляваната от консерваторите област Андалусия, сред чиито плажни оазиси са Малага и Марбеля, позволява на хотелите да пълнят басейните си, но спира повечето жилищни сгради и частни къщи да запълват своите.

За сметка на това лявото национално правителство в Каталуния тази седмица наложи ограничения върху използването на вода от хотелите за първи път, тъй като областта е в плен на най-тежката суша от сто години насам.

„Туристическият сектор трябва да се приспособи към положението, през което преминаваме, то е напълно ненормално“, коментира Патрисия Плая от каталунското правителство пред FT. „Това е много важен сектор, но със същите права и задължения като останалите“, допълва тя.

В райони с „извънредна“ суша, сред които в момента е Барселона, хотелите ще бъдат ограничени да използват 100 литра вода на хотелско легло дневно, същото ниво като за местните жители.

Плая отбелязва, че тези хотели ще трябва да обмислят ограничения върху използването на водата за вани и душове, но прогнозира, че малко плувни басейни ще останат празни. „Ключовата дума е баланс – равенство между всички различни сектори, които движат икономиката на Каталуния“.

Недостигът на вода е фактор през последно време в понякога конфликтните отношения на Испания с туризма, който е стълб на икономиката ѝ.

Страната е на второ място сред най-посещаваните в света след Франция и самите испанци са ентусиазирани летовници. Но масовият туризъм води до недоволство на местните жители на много места и ограничава ресурсите и инфраструктурата в области, които не са готови да се справят с цифрите.

Андалусия, която е управлявана от консервативната Народна партия, позволява басейните на държавни и спортни клубове да бъдат пълнени заедно с тези на хотелите и в същото време оставят сухи басейните към частни апартаменти и къщи.

Андрес Марин, мениджър в градинска компания в Малага и говорител на група бизнеси, които се противопоставят на ограниченията за използването на водата, казва, че компании, поддържащи басейни, губят някои клиенти, както и градините, които имат забрана да поливат растения и морави.

„Мерките, които предприеха, са несправедливи“, коментира той. „Туристите идват в Малага и могат да се къпят по седем пъти, ако искат, могат да напълнят джакузито си колкото пъти си поискат и няма ограничения“, допълва Марин.

Макар че политиката не беше променена тази седмица, Хуан Мануел Морено Бонила, ръководител на правителството в Андалусия, предложи известна надежда, като заяви, че дъждовете, които заляха Испания по Великден, означават, че „сега може да е възможно да напълним частни плувни басейни“.

Правителството на премиера социалист Педро Санчес управлява инвестиционен план за милиарди евро за възстановяване на повредени източници на вода, модернизиране на системите за доставка и насърчаване на рециклирането и обезсоляването на водата.

Диего Рубио, генерален секретар на държавната политика в кабинета на премиера, казва, че разбира дебата за това как да се справи страната с недостига на вода. „Но ще бъде грешка да се прицелим изключително към плувните басейни в хотелите или в голф игрищата. Тяхното потребление е относително малко“, коментира той.

Земеделският сектор потребява малко над 79% от водата в Испания, а 15% отиват за жилищни и търговски нужди, 5,5% за индустрията и 0,4% за отдих, сочат данни на министерството на околната среда.

„Освен това водата, използвана от туризма, често може да създаде по-голямо богатство и работни места от водата, използвана за напояване на голо поле. Трябва да модернизираме всички сектори. Само този обхватен подход ще даде резултати“, счита Рубио.

Правителството на Каталуния, управлявано от подкрепящата независимостта „Републиканска левица на Каталуния“, ръководи усилията за известяване на туристите за значението на опазването на водата със съобщения на летища и гари.

Но Гонсало Делакамара, директор на Центъра за водата и климата към IE University, казва, че устойчивостта на водната система на Испания до момента е позволила известен „когнитивен дисонанс“.

Докато хората са уведомявани със съобщения, че „преживяваме много значителна суша, че има извънредна климатична ситуация“, действителността е, че системата все още е устойчива и може да доставя вода „24/7“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още